Segítünk meggazdagodni: jól fialhat a passzív tőzsdei befektetés és a magyar részvények

Sokan elvesznek a tőzsdén a rengeteg részvény adta lehetőség között, így egyre népszerűbbek a passzív befektetési stratégiák, melyek legtöbbször indexalapok, vagy ETF-ek vásárlásán és tartásán alapulnak, de a magyar részvények alacsony árazottsága is vonzó lehetőséget kínálhat a befektetők számára.

A befektetés világában két fő stratégia létezik: az aktív és a passzív befektetés. Az aktív befektetők megpróbálják felülmúlni a piacot részvények és egyéb eszközök aktív vásárlásával és eladásával, míg a passzív befektetők a piac egészének teljesítményére összpontosítanak. A passzív befektetés előnyei közé tartozik az egyszerűség, az alacsony költségek és a hosszú távú stabilitás. Ebben a cikkben az indexalapokra és az ETF-ekre (tőzsdén kereskedett alapok) helyezzük a hangsúlyt, valamint a magyar részvényekre, amelyek jelenleg alacsony árazottságuk miatt különösen vonzóak lehetnek a befektetők számára.

A passzív befektetés lényege, hogy a befektető egy meghatározott piac vagy szektor teljesítményét kívánja lemásolni. Ezt leggyakrabban indexalapokon és ETF-eken keresztül valósítják meg, amelyek előre meghatározott indexeket követnek, mint például az S&P 500 vagy a Nasdaq.

Az indexalapok olyan befektetési eszközök, amelyek egy adott index összetételét tükrözik, és céljuk az index teljesítményének lemásolása azáltal, hogy ugyanazokat a részvényeket tartják, mint maga az index. Az S&P 500 indexalap például az S&P 500 indexben szereplő 500 legnagyobb amerikai vállalat részvényeibe fektet. Az indexalapok előnyei közé tartozik az alacsony költség és a diverzifikáció.

Az ETF-ek hasonlóak az indexalapokhoz, de tőzsdén kereskednek velük, így a nap folyamán bármikor vásárolhatók és eladhatók. Nagyobb rugalmasságot kínálnak, és sokféle eszközosztályhoz és szektorhoz nyújtanak hozzáférést, beleértve a részvény ETF-eket, kötvény ETF-eket, árupiaci ETF-eket, valamint olyanokat is, amelyek különböző befektetési stratégiákat követnek.

A magyar részvények árazottsága az elmúlt két évben jelentősen alacsonyra süllyedt, ami felkeltette a nemzetközi befektetők érdeklődését. Cinkotai Norbert, a K&H vezető részvénypiaci elemzője szerint a magyar részvények olcsónak mondhatók, és a külföldi befektetők részesedése a hazai tőzsdei részvények állományából az elmúlt években 42-ről 44 százalékra nőtt. Ez a tendencia a magyar gazdaság kicsi és nyitott jellegéből adódóan várhatóan folytatódni fog, ami stabilitást adhat az adott piacnak.

A passzív befektetés előnyei közé tartoznak az alacsony költségek, az egyszerűség és átláthatóság, a diverzifikáció, valamint a hosszú távú stabilitás. Az indexalapok és ETF-ek segítségével a befektetők könnyen hozzáférhetnek a piacok széles köréhez, és részesedhetnek azok teljesítményéből anélkül, hogy aktívan kellene kereskedniük. A magyar részvények jelenlegi árazottsága pedig különösen vonzó lehetőséget kínál a befektetők számára, akik így a nemzetközi piacok mellett a hazai tőzsdén is értékes befektetési célpontokat találhatnak. Ezért helyük lehet a legtöbb befektetési portfólióban.