Miért alszunk rosszul a viharos éjszakákon?

Az elmúlt hetek viharos időjárása nemcsak a mindennapokat, hanem az éjszakai pihenésünket is megzavarja. A nyár folyamán gyakori esti záporok, zivatarok és viharok előrejelzése miatt érdemes felkészülnünk az alvászavarok kezelésére.

Az erős szél és a viharok által keltett zajok, mint a dörgés, valamint a villámlás fénye komoly stresszt és szorongást válthatnak ki, ami megnehezíti az elalvást és a mély alvás elérését. Koczó Levente, a SomnoCenter Alvászavar Központ ügyvezető igazgatója szerint ezek a tényezők zavarhatják meg az alvási ciklust, különösen a pihentető REM alvást. A testünk fiziológiai válaszként fokozott készenléti állapotba kerülhet, a szívverés gyorsulhat, a vérnyomás emelkedhet, és az izomfeszültség is növekedhet, ami mind hozzájárul az alvásproblémákhoz.

Sajnos az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de vannak módszerek, amelyekkel javíthatunk az alvás minőségén. Fehérzaj-generátorok vagy ventilátorok használata segíthet elfedni a külső zajokat, sötétítő függönyök vagy redőnyök pedig kizárhatják a villámlás fényét, elősegítve ezzel a melatonin termelést és a pihentető alvást. Relaxációs technikák, mint a mély légzés, meditáció vagy tudatos izomrelaxáció alkalmazása csökkentheti a stresszt és a szorongást, így könnyítve az elalvást. A rendszeres alvási szokások, mint az azonos időben történő lefekvés és felkelés, segíthetnek stabilizálni az alvási ciklusunkat és ellenállóbbá tehetnek minket a külső zavaró tényezőkkel szemben.

A kényelmes és biztonságos hálószobai környezet, mint a jól záródó ajtók és ablakok, valamint a kényelmes ágy, szintén hozzájárulhat az alvás minőségének javításához. Ha a viharok elmúltával sem javul az alvás minősége, érdemes alvásvizsgálatra jelentkezni, ahol a nyugtalan alvás okát feltárva megfelelő terápiát is kaphatunk.