Veszélyes vízi események a Balatonnál

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a hétvégén több veszélyes helyzetben is segítséget nyújtott a Balatonnál, többek között egy mentőmellény nélkül vízibicikliző családnak és kajakozó kamaszoknak.

A szolgálat Facebook-bejegyzése szerint a hétvégén 44 strandon teljesítettek szolgálatot a vízimentők, és több tucat könnyű sérülésnél nyújtottak segítséget. Két hajót vontattak be kikötőbe motormeghibásodás miatt, és egy homokpadra futott vitorlásnak is segítséget nyújtottak az Alfa nevű mentőhajó segítségével Balatonlelle előtt.

Egy vízibicikliző család esetében a vízimentőknek kellett közbelépniük, amikor észrevették, hogy a család túl messze sodródott a parttól, ráadásul a felnőttek és a négy kisgyermek egyike sem viselt mentőmellényt, az óvodás korú gyermeken csak karúszó volt. A vízimentők felhívták a szülők figyelmét a veszélyre, akik ezután a partra hajtottak.

A vízimentők később három kajakozó kamaszt is kimentettek, akik Fonyód előtt kerültek túl messze a parttól, ráadásul egyikük kajakjába víz kezdett szivárogni. Egy arra járó vitorlás figyelmességének köszönhetően, aki észrevette a bajban lévő fiúkat és értesítette a vízimentőket, a kamaszokat és kajakjaikat biztonságosan a partra szállították. A három fiú mobiltelefon nélkül indult útnak, ami tovább növelte a veszélyhelyzetet.

Szombaton egy gumimatracon elsodródott hölgyet is kimentettek, ebben az esetben a horgászok és a balatoni vízirendészet is részt vett a mentésben. A vízimentők figyelmes munkája mellett sajnálatos módon vasárnap Szigligetnél tragédia is történt, amikor egy férfi belefulladt a vízbe.