Hétfői időjárás: Óvatosan a napsütéssel!

Hétfőn a gyengén felhős, napos időjárás dominál, csapadék nem várható, azonban a napszúrás veszélye miatt óvatosság ajánlott. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul, a délkeleti határnál lehet a legmelegebb.

A felhőzet csökken, és a nap több helyen kisüt, így kevés felhőre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél többfelé élénk, helyenként, különösen a Tiszántúlon erős lehet.

Nem várhatók kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenségek, és hétfőn front sem érkezik, ami átmeneti megkönnyebbülést hozhat a frontérzékenyek számára. A sok napsütés pozitívan hathat a hangulatra és a közérzetre, bár a szeles idő fejfájást, ingerlékenységet és nyugtalanságot okozhat.

A legmelegebb órákban, 10 és 16 óra között, az UV-sugárzás nagyon erős, helyenként extrém erős lesz, ezért ajánlott a bőr megfelelő védelméről gondoskodni.

Figyelem: Intenzív UV-B sugárzás!

Hétfőn Magyarország több régiójában is meghaladhatja az UV-index a 7-es értéket, helyenként elérheti vagy megközelítheti a 8-as értéket. A szakemberek azt javasolják, hogy a napsugárzás okozta leégés ellen mindenki védekezzen fokozottan, 11 és 15 óra között lehetőség szerint kerülje a napozást, viseljen vállat takaró ruházatot, szalmakalapot és használjon fényvédő krémeket. Normál bőrtípus esetén már 15–20 perc napon tartózkodás is elegendő lehet a bőrpír kialakulásához.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő weboldalra: https://index.hu/idojaras.

Kedden változóan napos-felhős időre van kilátás, napközben egy-egy futó zápor, zivatar néhol délen, délnyugaton fordulhat elő, estétől több helyen. Sokfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 27 és 33 fok között alakul.

Szerdára virradóan már zivatarok ébreszthetnek, a rövid szünet után ezen a napon egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökéssel. Zivatartól függetlenül többfelé élénk lesz a keleti-délkeleti szél. A legmelegebb órákban 24-30 fokot mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, egyes tájainkon ismét kialakulhatnak hevesebb viharok. A csúcshőmérséklet 25 és 30 fok között alakulhat.

Pénteken, majd hétvégén egyre kevesebb zivatar valószínű, a hőmérséklet hajnalban 15-20, a délutáni órákban 27-32 fokot mérhetünk, szombaton a minimum 16-21, a maximum-hőmérséklet 28-33 fok között várható, vasárnap pedig a hajnali 17-22 fokról 29 és 34 fok közé melegszik fel a levegő.