Orvoshiány miatt szünetel az ellátás az ózdi kórház gyermekosztályán

Az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban orvoshiányra hivatkozva július közepéig bezárták a gyermekosztályt, ami azt jelenti, hogy a kórházi ellátást igénylő gyermekeket a 60 kilométerre fekvő Miskolcra kell szállítani, ami sok családnak okozhat nehézséget.

Az RTL híradása szerint az ózdi kórház tájékoztatása alapján egy hónapig nem fogadnak betegeket a gyermekosztályon. A délelőtti szakrendeléseket ugyan megtartják, de délután háromnegyed négytől másnap reggelig már nem lesznek rendelések. Ha sürgős kórházi ellátásra lenne szükség, a gyermeket Miskolcra kell vinni, ami további terhet ró a családokra.

A kórház egyik gyermekgyógyász szakorvosa balesetet szenvedett, és a gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe, ami miatt csak járóbeteg ellátásra van lehetőség. Az intézmény azt közölte, hogy emiatt nem tudják biztosítani a kórházi ellátást. Az RTL-nek nyilatkozó édesanya azt mondta, ultrahangos vizsgálatra kértek volna időpontot, de csak Miskolcra vagy az ózdi kórházba július második felére kaptak. A kórház szerint az átmeneti időszak alatt minden gyermek megkapja az állapotának megfelelő ellátást, és az újszülötteket továbbra is ellátják. Betegcserére is készül a kórház, hogy mentesítsék a megyei intézményt. Onnan visznek át Ózdra olyan kisbabákat, akiket szüleik a kórházban hagytak. A 14 csecsemő egészséges, gondozásuk szakorvosi ellátást nem igényel.

Ózdon és az ózdi járásban a legutóbbi népszámlálás adatai szerint összesen 6323 tízévesnél fiatalabb gyerek él, a 10-19 évesek száma további 5700, tehát a kórháznak csak az ózdi járásból mintegy 12 ezer fiatalt kell ellátnia. Ez a szám már csak háromnegyede a húsz évvel ezelőttinek, de a jelenlegi helyzetben is jelentős kihívást jelenthet az ellátórendszer számára.

A családok próbálnak megértők lenni a helyzettel kapcsolatban, és sokan szomorúnak tartják, hogy egy orvos kiesése ekkora hiányt okozhat az ellátásban. Egy édesapa az RTL-nek elmondta, hogy örülnek, hogy még most is el tudják látni a gyerekeket, de annak nem örülnek, hogy Miskolcra kell menniük, mert ezek külön pénzekbe fognak kerülni. A gyermekgyógyászati szakrendelésekre június 17. és július 15. között csak délután fél négyig lehet menni a kórházba, és 15:30 és 7:30 között minden szakorvosi tevékenységet, mely a szülészettől független, a BAZ vármegyei kórház Gyermekegészségügyi Központja lát el.

Legutóbb Szegeden voltak fennakadások a gyerekek ellátásában, ott alkalmatlanság miatt leállították a műtőt, ezért hetekig nem volt gyermeksebészeti ellátás. A felnőttek ellátásában is jelentős nehézségek vannak: nemrég az urológiai ellátási gondokról írtunk.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a Miskolc-Hidasnémeti vasútvonalon, amelyen az ózdi betegeket szállítanák, jelentős késések várhatók egy tragikus baleset miatt. Méra közelében egy személyvonat és egy autó ütközött, amelyben három ember életét vesztette. A baleset következtében jelentősen hosszabb eljutási időre, egy szakaszon pótlóbuszos közlekedésre kell számítani, ami tovább nehezíti az ózdi családok helyzetét, akiknek gyermekükkel Miskolcra kell utazniuk sürgős kórházi ellátás esetén.