A Balatonnál az éttermi árak az infláció felett emelkedtek

A Balaton térségében az éttermi árak jelentősen meghaladták az inflációs ráta növekedését az elmúlt évek során, annak ellenére, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint a vendéglátóipar nem tudta teljes mértékben áthárítani a költségeket a fogyasztókra. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a vendéglátóhelyek forgalma csak csekély mértékben bővült, miközben egyre több hely zár be.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal áprilisi adataira hivatkozva állította, hogy az infláció megállt, és a magas árak rögzültek. Az Átlátszó által gyűjtött adatok alapján a balatoni éttermek árai jelentősen emelkedtek; például egy leves ára 980 forintról 2190 forintra nőtt. A Bankmonitor infláció-kalkulátora szerint 2019 és 2024 között a teljes infláció 57,5 százalék volt, míg 2022 és 2024 között 40,8 százalék.

A KSH adatsorai szerint a vendéglátóhelyek összesített forgalma 2021-hez képest mindössze 24 százalékkal nőtt, miközben sok egység bezárt. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint az inflációs adatok nem tükrözik pontosan a helyzetet, különösen az élelmiszer- és energiaárak tekintetében, amelyek 2022-ben különösen magasak voltak.

Kovács László elmondása szerint a vendéglátósok mértéktartóak voltak az áremelésekkel, mivel attól tartottak, hogy vendégeket veszítenek. Azok, akik jelentősebb áremelést hajtottak végre 2022-ben, tapasztalhatták a forgalom visszaesését. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint az általuk mért áremelkedés csupán töredéke annak, amit a piaci folyamatok indokoltak volna.

Kovács kiemelte, hogy a munkabérek emelkedése jelentős, a szálláshely-szolgáltatás vendéglátásban dolgozók száma csökkent, és a vendéglátó üzletek száma is jelentősen lecsökkent 2019 óta. 2023-ban naponta átlagosan 5,5 üzlet zárt be végleg. A lángos árát példaként felhozva Kovács László rámutatott, hogy a lángos alapanyagköltsége nem magasabb, mint egy pizzaé, de a munkaerő és az energia költségei jelentősen hozzájárulnak az árak emelkedéséhez.

A KSH adatai szerint a vendéglátásban a forgalom 2019-ben 1400 milliárd forint volt, ami 2023-ra 2300 milliárd forintra nőtt, de ez még mindig elmarad a 2019-es forgalomtól, ha az árakat változatlan szinten nézzük.

Segesvári Csaba