Nyugdíjasok munkában: Egyre többen dolgoznak a létminimum felett

A nyugdíjasok harmada a létminimum alatt él Magyarországon, miközben egyre többen vállalnak munkát az idősebb korosztályból. Az év első négy hónapjában több mint 130 ezer 65 év feletti állt munkába, ami négyszerese a tíz évvel ezelőtti adatoknak.

Az elmúlt években egyre többen tértek vissza a munkaerőpiacra ebből a korosztályból. A 65 év felettiek foglalkoztatása segít csökkenteni a munkaerőhiányt, ráadásul a munkáltatók számára is kedvező, mivel nem kell megfizetniük utánuk a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót, és a nyugdíjasok is több pénzt vihetnek haza, mivel nem vonják le tőlük a 18 és fél százalékos tb-járulékot.

A nyugdíjak és a bérek közötti szakadék egyre nő. Magyarországon az átlagnyugdíj már csak a nettó átlagfizetés felének felel meg, és a kormány csak az inflációhoz igazítja az ellátásokat.

2023-ban minden harmadik nyugdíjas a létminimum alatt él, havonta kevesebb mint 160 100 forintból gazdálkodva – állítja a Bankmonitor. Az RTL jelentése szerint 2023-ban a 13. havi ellátás ellenére is minden harmadik nyugdíjas a létminimum alá szorult.

A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata is növekszik a nyugdíjasok körében. 2022-ben a KSH adatai szerint 18 százalékról több mint 20 százalékra emelkedett ez az arány. Különösen a 65 éves vagy annál idősebb nők kerültek nehéz helyzetbe, akik közül egyharmad él szegénységben. Sokan közülük ezért kényszerülnek ismét munkát vállalni, mondja a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. Az RTL szerint az egyedülálló nők helyzete a legnehezebb, egyharmaduk él szegénységben, és a legtöbben ezért kényszerülnek újra dolgozni.

Az RTL megszólaltatta Mármarosi Józsefet, aki csekély nyugdíja miatt egy rövidáru boltban dolgozik. "80 ezer a nyugdíjam és muszáj mellette dolgozni. Kérdezik is a vevőim, hogy maradok-e? Mondom: persze, hogy maradok, nem is tudnék nem maradni" – fogalmazott a férfi.

Az egyik békéscsabai lottózóban dolgozó Zsirák Sándorné nettó 140 ezer forintot keres havonta heti három napi munkavégzés mellett. „Három éve vagyok nyugdíjas és azóta is dolgozom még, mert kevés a nyugdíjam” – panaszkodott a csatornának.

A nyugdíjasok foglalkoztatása nemcsak a munkaerőhiányt enyhíti, de a munkáltatóknak a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót sem kell az idősek után fizetni. Mint írják, a nyugdíjasok eleve többet kapnak kézhez, mert a 18 és fél százalékos tb-járulékot nem vonják le tőlük.

Az RTL megkereste a kormányt is a kérdéssel kapcsolatban, de csak annyit reagáltak, hogy a 65 év feletti munkavállalók aránya Magyarországon illeszkedik az uniós átlaghoz.