A brit konzervatívok szavazóinak jelentős elvándorlása

A Financial Times által közzétett Ipsos kutatás rávilágított, hogy a brit konzervatívok szavazóinak egyharmada eltávolodott a párttól az elmúlt négy hónapban, ami évtizedek óta példátlan pártok közötti átjárásra utal.

A kutatás, amely közel 16 ezer brit választópolgár megkérdezésével készült január végén és június elején, kimutatta, hogy a konzervatívokra tervező szavazók 32 százaléka változtatta meg döntését az év eleje óta. A tory szavazók többsége a Reform UK és a Munkáspárt felé orientálódott, 8, illetve 6 százalékuk váltott pártot. Emellett 7 százalékuk vált bizonytalanná, és 9 százalékuk kevésbé valószínű, hogy részt vesz a szavazáson. A toryk szavazataránya azonban szinte változatlan maradt a bizonytalan választók meghódításának köszönhetően. A teljes népesség körében a toryk szavazataránya 14-ről 13 százalékra csökkent, míg a Munkáspárté 26-ról 27 százalékra nőtt. A bizonytalan vagy nem biztos szavazók aránya a felnőttkorú lakosság 35,5 százalékát tette ki június elején.

A Munkáspárt is jelentős szavazói mozgást tapasztalt, ahol a korábbi támogatók negyede helyezkedett át máshová. Keir Starmer vezetése alatt 12 százalék vált bizonytalanná, 4 százalék pedig a liberáldemokratákhoz ment át. A Munkáspárthoz érkezők egy része a libdemektől származott, és a zöldek is megszerezték a Munkáspárt jelenlegi szavazóinak közel negyedét. A Munkáspártról a liberáldemokratákhoz váltók közel fele azzal indokolta döntését, hogy így távol tarthat egy másik pártot a hatalomtól.

A Reform UK volt az egyetlen párt, amely jelentős növekedést ért el, szavazatarányát 3,5-ről közel 7 százalékra emelve. Nigel Farage visszatérése a párt élére június 3-án, a második adatfelvételi időszak végén, valószínűleg hozzájárult ehhez a növekedéshez, bár a "Farage-hatás" még nem mutatkozott meg teljes mértékben. A konzervatívoktól a Reformra váltók többsége elégedetlen volt Rishi Sunak miniszterelnöki teljesítményével, és a menedékkérőkkel kapcsolatos politika is befolyásolta őket. Az egyes parlamenti választások között pártot váltó britek aránya az 1960-ban becsült 13 százalékról napjainkra közel 60 százalékra emelkedett.