A globális felmelegedés hatására drasztikusan nőtt a pusztító erdőtüzek száma

Több mint kétszeresére nőtt a világszerte tapasztalható legpusztítóbb és legszennyezőbb erdőtüzek száma és intenzitása az elmúlt 20 év során az emberi tevékenység következtében bekövetkezett globális felmelegedés hatására.

Egy frissen publikált tanulmány, mely a Nature Ecology & Evolution szaklapban jelent meg, rávilágított arra, hogy a 2003 és 2023 közötti időszakban csaknem 3 ezer rendkívül pusztító erdőtüzet vizsgáltak meg a kutatók műholdfelvételek segítségével. A leginkább érintett területek az Egyesült Államok nyugati részén található mérsékelt égövi fenyőerdők, valamint az Alaszka, Észak-Kanada és Észak-Oroszország területén elterülő boreális erdőségek voltak. Itt a nagy erejű erdőtüzek gyakorisága 11-, illetve 7-szeresére nőtt.

Calum Cunningham, a tasmániai egyetem professzora és a tanulmány fő szerzője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva aggodalmát fejezte ki a jelentős mértékű emelkedés kapcsán. "Emelkedésre számítottam, de ekkora mértékű emelkedést már aggasztónak tartok" - mondta. Hozzátette, hogy a klímaváltozás hatásai már nem csak a jövőben várhatók, hanem a jelenlegi egyre szárazabb és forróbb légkör jelei is mutatják ezt.

A tanulmány kiemelte, hogy a 2017 és 2023 közötti hat év volt a legextrémebb a tüzek gyakoriságát és intenzitását tekintve, ami az egyre erősödő szárazság következménye. Az erdőtüzek során felszabaduló szén-dioxid nagy mennyiségben kerül a légkörbe, ami tovább fokozza a bolygó felmelegedését. Emellett a keletkező füstfelhők egészségkárosító hatásúak, és több idő előtti halálozást okoznak, mint maguk a lángok.