Gyurcsány lemondását sürgeti egy DK alapító tag

A Demokratikus Koalíció (DK) egyik alapító tagja, Leel-Őssy Gábor nyíltan arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy mondjon le a pártelnöki pozíciójáról. Gyurcsány korábbi őszödi beszédéből idézve, Leel-Őssy a baloldal és a DK jelenlegi helyzetét a beszéd szelleme szerint értékelte.

A június 9-i választásokon a DK, az MSZP és a Párbeszéd hárompárti listája csupán 8 százalékot ért el, ami alatt marad a parlamenti bejutáshoz szükséges küszöb. Az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre már lemondott, de Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke még nem döntött a lemondásról. Gyurcsány egy Facebook-posztban utalt arra, hogy az elnökség befejezi a tavaszi politikai évadot, de nem zárta ki, hogy "most nem befejezzük" a munkát.

Leel-Őssy Gábor, aki a párt születési helyén politizál, és ahol a választáson a párt jelöltjei nem tudták összegyűjteni a szükséges ajánlásokat, már másodszor szólítja fel Gyurcsányt a lemondásra. Először könyvírásra biztatta a magyar baloldalról, most pedig egy hosszabb Napóleon-párhuzam után Szent Ilona szigetére küldené.

Leel-Őssy szerint az őszödi beszédben Gyurcsány arra próbálta rávenni a pártját, hogy ismerjék be az addigi út járhatatlanságát. Úgy véli, a baloldal, különösen a DK, most hasonló helyzetben van, és Gyurcsány Ferencnek, miközben még megőrizheti a támogatói körében kialakított képet, el kellene fogadnia, hogy "nincs tovább".

Leel-Őssy úgy látja, Gyurcsánynak nem feltétlenül kell száműzetésbe vonulnia, mint Napóleon, hanem elég lenne visszavonulnia, például Kötcse szép környezetébe. Ő maga is volt ott, és akkor még hitt abban, hogy van visszaút Elba szigetéről. A DK-alapító szerint Gyurcsány Ferencnek ideje visszavonulnia Kötcsére, mivel ez a választás volt a politikus Waterlooja.

A posztját azzal zárja, hogy ő maga is hitt Gyurcsányban és abban, amit képviselt, de tévedett. Beismeri a tévedését, de legalább megpróbálták. Leel-Őssy szerint Gyurcsány Ferencnek köszönetet kell mondania az eddigiekért, és ideje nekiülni, megírni az első könyvet a modern magyar baloldalról, ami kasszasiker lesz.