Csoboth Kevin sikerén politikai hasznot kovácsolnak a Fidesz politikusai

A magyar válogatott Skócia elleni győztes meccsén Csoboth Kevin által az utolsó pillanatban rúgott gól után a Fidesz politikusai, Hoppál Péter és Potápi Árpád, versengve használják fel a fiatal csatár sikereit politikai céljaik előmozdítására.

Csoboth Kevin népszerűsége a Skócia elleni meccs döntő góljával tovább nőtt, amely lehetőséget adott a magyar válogatottnak a továbbjutásra. A Fidesz politikusai, Hoppál Péter és Potápi Árpád, gyorsan reagáltak az eseményekre, és igyekeznek politikai tőkét kovácsolni a sikeres csatár hírnevéből.

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, 23:15-kor Facebook-posztban ünnepelte a gólt, kiemelve Csoboth bukovinai székely származását:

Egy bukovinai székely gyerek gólja juttathatja tovább a magyar nemzeti válogatottat. Köszönjük Csoboth Kevin!

Hoppál Péter, aki korábban kulturális államtitkár volt és jelenleg Baranya 2-es választókerület országgyűlési képviselője, körülbelül fél órával később, 23:57-kor szintén Facebookon fejezte ki büszkeségét, kiemelve, hogy Csoboth Kevin Pécsen született:

A győztes góllövő, Csoboth Kevin PÉCSETT született 2000. június 20-án! Isten éltessen, Kevin!

A Fidesz politikusainak gyors és versengő reakciói azt mutatják, hogy igyekeznek kihasználni a sport sikereit politikai üzenetek közvetítésére és a helyi kötődések kiemelésére.

A politikai szereplők nem csak a sportban, hanem más területeken is igyekeznek a nemzeti összetartozás és a hagyományok fontosságát hangsúlyozni. Példaként említhető a Fekete Madonna zarándokvonat, amely mintegy 700 utassal a fedélzetén indult Budapestről a lengyelországi Czestochowába. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta az imádkozás fontosságát a magyar-lengyel ezeréves barátságért, míg Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a mai világban nagyobb szükség van az ilyen zarándokutakra, mint korábban. Az államtitkár hozzátette, hogy az utazók között állami gondoskodásban élő fiatalok is vannak, akik számára ez az utazás különösen nagy lelki feltöltődést jelent.

A zarándoklat szervezői és résztvevői, köztük Felföldi László pécsi megyés püspök és az Erdélyből érkezett Tamás József püspök, a lelki megújulás és a világ csendesítéséért imádkoznak. A MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója, Mosóczi László felidézte, hogy a Misszió Tours és a MÁV-Volán-csoport együttműködése révén már mintegy 30 zarándokvonatot és 21 ezer utast továbbítottak különböző zarándoklatok helyszínére. Budai László, a zarándokvonat szervezője, megjegyezte, hogy a pandémia óta először indulnak újra vonattal Czestochowába, ahol a zarándokok főképp lelki programokban vesznek részt.

Ezek az események is azt mutatják, hogy a Fidesz politikusai aktívan részt vesznek a nemzeti és vallási összetartozás erősítésében, és ezeket az eseményeket is felhasználják politikai üzeneteik közvetítésére.