Üzemanyagárak emelkedése a választások óta

Keddtől ismét drágábban tankolhatunk, a 95-ös benzin és a dízel literenkénti ára 2-2 forinttal nő. A benzin átlagára ezzel 608 forintra, míg a gázolajé 629 forintra emelkedik.

A választási kampány során a kormány jelentős mértékben beavatkozott az üzemanyagárak alakulásába. Áprilisban Nagy Márton gazdasági miniszter állami árszabályozást helyezett kilátásba, amennyiben az ásványiolaj-forgalmazók nem csökkentik önként az üzemanyagok árait a régiós átlagárhoz. Ennek hatására az árak csökkentek: a benzin ára 590 forintra, a dízelé pedig 596 forintra mérséklődött körülbelül két hónap alatt. Ezek az árak június 7-én jelentek meg, és június 10-től léptek érvénybe.

A választások óta eltelt két hétben azonban az áresés jelentős része eltűnt. A kedden érvénybe lépő 608 forintos benzinár 3 százalékos emelkedést, míg a dízel 629 forintos literenkénti ára 5,5 százalékos növekedést jelent a június eleji árakhoz képest.

A gázolaj ára a két hónap alatt elért csökkenés felét veszítette el a választások óta végrehajtott hat emelés során, amelyek főleg a múlt héten voltak jelentősek. A benzinár is visszavette a korábbi csökkenés egyharmadát. Így a benzin ára május közepi, míg a gázolajé április végi szintre emelkedik a következő naptól.