Az Egyesült Államokat vádolják a szevasztopoli rakétacsapásért

Az orosz védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok áll a krími Szevasztopol elleni vasárnapi ukrán rakétacsapás mögött, amely során több mint százan megsérültek, és akár négy ember, köztük két gyerek is meghalhatott.

A támadást amerikai ATACMS rakétákkal hajthatta végre az ukrán hadsereg, amelyeket Joe Biden amerikai elnök közvetlen utasítására adtak át Ukrajnának. Egy múlt pénteki támadás során az ukrán hadsereg hasonló nagy hatótávolságú rakétarendszereket alkalmazott, amikor egy iráni gyártmányú drónok indítására és katonai kiképzésre használt orosz bázist semmisítettek meg Krasznodar déli részén, Mariupollal szemben.

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése az ukrajnai invázió kezdete óta tabunak számított a NATO-tagállamok körében, egészen idén tavaszig. Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal fenyegetőzik, hogy célba veszi az Ukrajnának fegyvereket szállító országokat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a katonai akciót „barbárnak” nevezte, és megvádolta az Egyesült Államokat, hogy „orosz gyerekeket ölt meg”, amikor a kazettás robbanófejjel felszerelt rakéták törmelékei egy közeli strandra hullottak. Szemtanúk szerint a légvédelmi szirénák nem szóltak a támadást megelőzően, és a lövések idején nyaralók, köztük gyerekek tartózkodtak az ucsujevkai strandon.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy „Ukrajna maga hozza meg a döntéseit, maga hajtja végre katonai műveleteit”.

A Kreml „következményeket” ígér az események kapcsán.

Donald Trump volt amerikai elnök és a magyar kormány is gyakran hangoztatja, hogy ha Trump lenne az elnök, akkor béke lenne Ukrajnában. Trump és a magyar kormányzat szerint az ő elnöksége alatt nem történtek volna meg a jelenlegi konfliktusok, és ha Trump újra hatalomra kerülne, gyorsan véget vetne az ukrajnai háborúnak.

Trump elnöksége alatt azonban az Egyesült Államok folytatta a Kreml-közeli üzletemberek elleni szankciókat, felmondta a közepes hatótávolságú rakéták korlátozásáról szóló egyezményt, és elkezdett fegyvereket szállítani Ukrajnának. Trump elnöksége alatt az amerikai védelmi költségvetést rekordméretűre duzzasztották, és a hadiipari lobbisták magas pozíciókhoz jutottak.

Trump azzal hencegett, hogy ha ő lett volna az elnök, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, bombázókat küldött volna Moszkvára. Az ilyen kijelentések azonban ellentmondásosak, és Trump korábbi elnöksége alatt sem voltak jellemzőek az egyértelmű békepárti lépések.

Összességében tehát Trump más hangsúlyokkal, de ugyanolyan szívesen nyúlt a külpolitikájában katonai megoldásokhoz, mint elődei.