Az EU elfogadta az új szankciós csomagot

Az Európai Unió tagállamai jóváhagyták a 14. szankciós csomagot Oroszországgal szemben, amelynek célja a korábbi szankciók kiskapuininak bezárása és az orosz gázexport korlátozása. A szakértők szerint az új intézkedéseknek valószínűleg csekély hatása lesz Oroszországra.

Az Európai Unió a 2022. február 24-i orosz invázió után számos szankciót vezetett be Moszkva ellen. Az új csomag értelmében először került célba az orosz cseppfolyósított gáz (LNG), az uniós kikötőkből történő továbbszállítás tilalmával, valamint Svédország és Finnország számára lehetővé teszi bizonyos LNG-szerződések felmondását. A szankciók kilenc hónapos átmeneti időszak után lépnek életbe, és megtiltják az új LNG-projektekben való uniós részvételt is. Az EU kikötőin keresztül Ázsiába irányuló szállítások az orosz LNG-exportnak csupán 10 százalékát teszik ki.

Az új szankciós csomag célja a szankciók megkerülésének megnehezítése, büntetések kilátásba helyezésével azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek megsértik a tiltást. Az intézkedések kiterjednek az árnyékflottára is, amelyekkel az oroszok a G7-ek olajársapkáját próbálják megkerülni, és 27 hajót már célba is vettek.

A csomag további részei között szerepel 116 személy és vállalat felvétele az uniós szankciós listára, szigorúbb exportszabályok alkalmazása bizonyos vállalatokra, újabb vegyi és nyersanyagok kivitelének tilalma Oroszországba, kárpótlási lehetőség uniós cégek számára, egy orosz banki üzenőszolgáltatás betiltása, új mechanizmus harmadik országokon keresztüli tiltólistás termékek nyomon követésére, uniós pártok és civil szervezetek finanszírozásának korlátozása az orosz államtól, valamint az ukrán kulturális javak védelmének kiterjesztése.

Az Európai Unió hat orosz hekkerrel szemben is bevezetett szankciókat, akiket a tagállamok és Ukrajna elleni rosszindulatú kibertevékenységekkel hoznak összefüggésbe.

Az EU-tagállamok jelenleg egy olyan csomagról vitatkoznak, amely Fehéroroszország elleni szankciókat összehangolná az Oroszország-ellenes intézkedésekkel, tekintettel arra, hogy Fehéroroszország jelentős kiskaput jelent az orosz piac számára.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint sikerült megvédeni a magyar nemzeti érdekeket az új szankciós csomag elfogadásával. A miniszter kiemelte, hogy az energiaellátás biztonsága megmaradt, és a paksi atomerőmű építése mentesül a szankciós intézkedések alól. Szijjártó szerint ez azt jelenti, hogy az európai vállalatok részvétele a beruházásban nem igényel majd engedélyt a saját tagállami hatóságaiktól sem.