Európai Unió: Békét és biztonságot kell szavatolni

Az Európai Unió (EU) elsődleges feladata a békének és biztonságnak a garantálása, amely az alapító atyák eredeti célja volt, és amit ma is elvárnak az európai polgárok – emelte ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter.

Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter a Facebookon közzétett videójában beszélt arról, hogy a 2024-es magyar EU-elnökség válságos időszakban fogja ellátni feladatait. A miniszter szerint a jelenlegi kihívások közé tartozik a szomszédságban zajló háború, az európai versenyképesség csökkenése, az EU kereskedelmi kapcsolataiban megjelenő feszültségek, a migrációs válság, a zavarok az európai agráriumban, valamint a demográfiai problémák.

Bóka János kiemelte, hogy szükség van egy új európai versenyképességi paktumra, új megközelítésre a migráció kezelésében, erősebb európai biztonsági és védelmi politikára, valamint azonnali intézkedésekre, hogy az európai emberek és gazdák kerüljenek ismét a közös agrárpolitika fókuszába. A miniszter hozzátette, hogy a magyar elnökség ezeknek a céloknak az eléréséért fog dolgozni.

Az EU biztonságpolitikájának hatékonyságát jelzi az Europol által koordinált nemzetközi művelet, amely során 219 emberkereskedőt állítottak elő és több mint ezer áldozatot azonosítottak Európában, valamint az ügyekben érintett afrikai és dél-amerikai országokban. Az akcióhét során 153 kiskorú áldozatot is azonosítottak, és az előállított emberkereskedők ellen szexuális kizsákmányolás, valamint bűnözésre és koldulásra való kényszerítés miatt indítottak eljárást.

Az akciók során 2074, bűncselekményből származó vagyontárgyat, valamint 363 hamis dokumentumot foglaltak le, és a nemzeti hatóságok 276 új vizsgálatot indítottak további bűnözők előkerítésére és áldozataik azonosítására. Magyarországon a Szabolcs-Szatmár-Beregi Rendőrkapitányság munkatársai egy magyar házaspárt állítottak elő, akik saját gyermekeiket szexuális cselekményekre és utcai koldulásra kényszerítették. A hat kiskorú gyermeket a szülők testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazták, és a rendőrök elhanyagoltnak, alultápláltnak és rossz egészségi állapotúnak találták őket. Az eset rávilágít az EU-n belüli emberkereskedés súlyos problémájára, amely ellen az Unió határozottan fellép.