Magyarország energetikai kezdeményezését is támogatja az EU

Az Európai Bizottság 2,9 milliárd eurót folyósított az uniós Modernizációs Alapon keresztül tíz uniós tagállam, köztük Magyarország számára, összesen 39 energetikai kezdeményezés támogatására.

Az Európai Bizottság hétfői közleménye szerint Magyarország 76,8 millió euró (kb. 30,7 milliárd forint) támogatást kap a megújulóenergia-alapú távfűtési rendszerek korszerűsítésére és fejlesztésére. A támogatott országok között szerepel Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia is, ahol a finanszírozott beruházások az energiarendszerek modernizálását, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését és az energiahatékonyság javítását célozzák.

A beruházások elősegítik a tagállamok éghajlat- és energiapolitikai céljainak megvalósítását, és hozzájárulnak az EU 2050-re kitűzött klímasemlegességi céljának eléréséhez. A hétfői kifizetés az eddigi legnagyobb összeg, amit az alap keresztül folyósítottak, így az alap összes kifizetése 12,65 milliárd euróra nőtt.

Céljuk a klímasemlegesség támogatása

A Modernizációs Alap célja, hogy támogassa a tizenhárom tagállamot, köztük Magyarországot, a klímasemlegességre való átállásban. Az alap által támogatott beruházások a megújuló energiaforrások felhasználására, az energiahatékonyságra, az energiatárolásra, valamint az energiahálózatok, így a távfűtési vezetékek és a villamosenergia-átviteli hálózatok korszerűsítésére irányulnak.