Az Egyesült Államok legdrágább egyetemei

A CNBC jelentése szerint az Egyesült Államokban a legmagasabb tandíjú egyetemeken négy év alatt akár félmillió dollárba is kerülhet egy alapdiploma megszerzése. A National Center for Education Statistics adatai alapján az elmúlt hat évtizedben több mint háromszorosára nőttek a felsőoktatási díjak az USA-ban, az 1963-as 5369 dollárról 2023-ra 17 709 dollárra emelkedtek.

A tandíjak mellett a diákoknak könyvekre és egyéb oktatási eszközökre is szükségük van, amelyekkel együtt a négyéves képzés költsége elérheti, vagy akár meghaladhatja az 500 000 dollárt. A Self Financial által összeállított lista szerint a legdrágább intézmény a Columbia University-New York, ahol a 514 442 dolláros tandíj magában foglalja a kampuszon belüli lakhatást és az étkezést is.

A lista további résztvevői között szerepel a New York University, a Georgetown Egyetem, a Harvard Egyetem, a Kaliforniai Technológiai Intézet, a Dél-Kaliforniai Egyetem, a Chicagói Egyetem, a George Washington Egyetem, a Yale Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology.

Fontos megjegyezni, hogy a listán szereplő egyetemek mindegyike magánintézmény, amelyek gyakran kínálnak jelentős pénzügyi támogatást és ösztöndíjcsomagokat. Ezáltal a tényleges költségek sok esetben alacsonyabbak lehetnek, mint az állami egyetemeké. Például a Harvardon a pénzügyi támogatást élvező diákok átlagosan évente csak 19 500 dollárt fizetnek, szemben az állami University of Massachusetts Amherst hallgatóinak 21 846 dolláros éves tandíjával.