BYD, uniós elnökség és zöld termékdíj a Greenfo podcastjában Bodnár Zsuzsával

A Greenfo legutóbbi podcast-adásában Bodnár Zsuzsa és más vendégek a zöld termékdíj hatásairól, akkugyáras települések polgármester-választásairól, a szegedi önkormányzat titkolózásáról és az uniós környezetvédelmi döntésekről beszélgettek.

Az Átlátszó munkatársai gyakori vendégei a Greenfo Zöld hét című podcast-sorozatának, ahol aktuális politikai és környezeti témákat vitatnak meg. A legutóbbi adásban Bodnár Zsuzsa, Kósa András, a Szabad Európa újságírója és a házigazda Sarkadi Péter vettek részt a beszélgetésben.

A podcastban terítékre került, hogy több akkugyáras településen, mint például Debrecenben, Gödön és Komáromban, újraválasztották a fideszes vagy Fidesz által támogatott polgármestereket. Az Átlátszó korábbi cikkeire hivatkozva Bodnár Zsuzsa kiemelte, hogy Sóskúton az akku-feldolgozó elleni tiltakozás nyomán a Sóskúti Civil Kör jelöltjei kerültek hatalomra.

Bátonyterenyén az akkuüzem elleni tiltakozás hatására Orosz István lett a polgármester, és a támogató civil egyesület négy tagja is bejutott a testületbe. Gödön pedig az akkugyár ügyét tematizáló Göd-ÉRT Egyesület képviselői is helyet kaptak az önkormányzatban a szavazatok 34 százalékával.

A műsorban szóba került egy adatigénylési per is, amelyet egy szegedi lakos indított azzal kapcsolatban, hogy Nagy Sándor alpolgármester mi célból utazott Kínába. Az önkormányzat titkolózása ellenére a Kúria döntése értelmében az alpolgármester útjának részletei közadatnak minősülnek, és felmerült, hogy az utazás a BYD elektromos autógyárának előkészítésével állhat összefüggésben.

A podcast résztvevői megvitatták az Európa Tanács által elfogadott, a természet helyreállításáról szóló törvényt is, amelyet Magyarország ellenzett, és felvetődött a kérdés, hogy a magyar kormány vajon betartja-e majd az uniós előírásokat.

Végül a beszélgetés során érintették a július 1-jétől bevezetésre kerülő új termékdíj lehetséges következményeit is, amely a környezetszennyező csomagolóanyagok után a gyártóknak kell, hogy megfizessék a hulladékkezelés költségeit. Emellett számos aktuális politikai téma is terítékre került, többek között a magyar uniós elnökség kettős novemberi csúcstalálkozója és a határon túli magyaroknak juttatott támogatások ügye.