A melaminhabos szivacsok környezeti kockázata

Egy friss kutatás szerint a világszerte népszerű melaminhabos szivacsok havonta több milliárd mikroműanyag-darabkát bocsátanak ki, amelyek a csatornahálózaton keresztül a táplálékláncba kerülhetnek.

A The Independent által ismertetett vizsgálat rámutatott, hogy ezek a szivacsok, amelyeket a legmakacsabb foltok eltávolítására használnak, a használat során fokozatosan bomlanak le, és minden mosással mikroműanyag-szálakat engednek a környezetbe. A kutatók különböző márkájú szivacsokat teszteltek, és megállapították, hogy egyetlen szivacs grammonként több mint 6,5 millió rostot bocsáthat ki. A sűrűbb anyagból készült szivacsok viszont lassabban kopnak, és kevesebb mikroműanyagot termelnek.

A kutatási eredmények szerint a melaminhabos szivacsokból havonta több ezer milliárd, potenciálisan veszélyes mikroműanyag válik le. Az Amazon havi eladási adatainak elemzése alapján a kutatók becsülték, hogy a melaminszivacsok havonta körülbelül 1,55 billió szálat juttatnak a környezetbe, ami csak a kereskedelmi forgalom egy részét jelenti, tehát a valós számok még ennél is magasabbak lehetnek.

A mikroműanyagok hatása az emberi szervezetre még nem tisztázott, de az állatok elfogyasztják ezeket a szennyeződéseket, amelyek így bekerülhetnek az emberi táplálékláncba is. A szakértők a szennyezés csökkentése érdekében javasolják a gyártóknak, hogy sűrűbb és keményebb szivacsokat fejlesszenek, valamint a fogyasztóknak a természetes, műanyagmentes termékek használatát ajánlják.