Újra látogatható a gemenci erdő

A Duna apadásának köszönhetően megszűnt a gemenci erdőlátogatási tilalom, azonban a Gemenc Zrt. továbbra is óvatosságra inti a túrázókat.

A Gemenc Zrt. bejelentette, hogy a Duna apadása miatt feloldották a gemenci erdőre és a környező területekre vonatkozó látogatási tilalmat. A korábbi tilalom a teljes Gemenci erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb földterületekre terjedt ki. A vállalat sajtónyilatkozatában azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a túrázók legyenek fokozottan óvatosak, mivel a felázott erdőtalaj még nem száradt meg, és így a fakidőlések veszélye továbbra is fennáll.

A Pörbölyi Titán továbbra sem látogatható, és több túraútvonal, köztük a Malomtelelői tanösvény is járhatatlan maradt a mélyebb fekvésű területeken felgyülemlett víz miatt. Emellett a pangó vizekben megjelent szúnyoglárvák miatt szúnyoginvázióra lehet számítani a közeljövőben.

A Gemenci Állami Erdei Vasút menetrendszerinti járatai sem indulnak még újra, mivel az árvíz következtében több helyen megrongálódott a vasúti pálya, és jelentős számú fakidőlés történt a vasút nyomvonalán. A vasút legkorábban július közepén állhat helyre.

A túraútvonalak aktuális állapotáról és a járhatóságról a Gemenc Zrt. és a Duna-Dráva Nemzeti Park hivatalos elérhetőségein keresztül lehet tájékozódni.