Az Uber nem diszkriminál az alacsony értékelésű sofőrök elbocsátásával

Egy amerikai fellebbviteli bíróság hétfőn kimondta, hogy nem diszkriminatív az Uber Technologies gyakorlata, amely szerint elbocsátják az alacsony utasértékeléssel rendelkező sofőröket.

Thomas Liu, aki ázsiai-amerikai származású, 2020-ban indította el a pert az Uber ellen, miután az alkalmazásból való kitiltása következett be értékelése 4,6 alá csökkenése után. Liu ügyvédei szerint az utasok hajlamosabbak rosszabb értékelést adni a nem fehér bőrű sofőröknek, ami diszkriminatív hatással bír. Azonban a San Franciscó-i bíróság döntése értelmében Liu nem tudott kellő bizonyítékokat felhozni arra, hogy az Uber rendszere nagyobb arányban bocsátotta volna el a nem fehér sofőröket.

Az ügyvédek érvelése szerint az alacsony értékelésű sofőrök elbocsátása sérti az 1964-es polgári jogi törvény VII. címét és a kaliforniai diszkriminációellenes törvényt. A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a konkrét bizonyítékok hiányoznak arra vonatkozóan, hogy az Uber rendszere valóban diszkriminatív lenne. Az Uber még nem reagált hivatalosan a döntésre.