Hobo életét befolyásolta tárgyat hagyott a miskolci vonaton

Négy évtizeddel ezelőtt mutatta be a Hobo Blues Band a Vadászatot a Budapest Sportcsarnokban, amely előadás mára több jelentős színház repertoárjába is bekerült.

A Hobo Blues Band (HBB) pályájának meghatározó állomása volt a Vadászat, amely a zenekar stílusának és közönségének megváltozását is jelentette. Az 1983-84-es évek a csöves korszak végét jelentették, amikor több népszerű együttes feloszlott vagy irányt váltott, köztük a Hobo Blues Band is. Földes László, a zenekar frontembere, ekkor már nem csak a koncertszínpadon, hanem színházi produkciókban is megjelent, és első önálló estjét is bemutatta.

A Vadászat szövegeit Hobo egy miskolci vonaton hagyta el, amikor egy színházi előadásra utazott. Az elveszett szövegeket újraírta, és Póka Egonnal, valamint Tátrai Tiborral közösen megzenésítették. A lemez feljátszására mindössze egy hét stúdióidő állt rendelkezésükre.

A Vadászat színpadi változatát Szikora János rendezte, aki akkoriban a miskolci színház rendezője volt. Az előadást a Magyar Televízió is rögzítette, de csak egyszer került színre.

A cenzúra is érintette a Vadászatot, több dal kikerült a lemezből, de ezek a számok a 2002-es beregszászi koncertelőadásban visszakerültek a műsorba. Vidnyánszky Attila rendezése nem a színházban, hanem a szomszédos művelődési házban került bemutatásra, mivel a színház teteje beroskadt. A rendező a produkciót vázlatnak tekintette, amit a következő évben szerette volna véglegesíteni.

Hobo és Vidnyánszky Attila 2001-ben találkoztak, amikor Vidnyánszky az Új Színházban Feydeau egy darabját vitte színre, amelyben Földes László is szerepet kapott. A Vadászat színreviteléről a színház büféjében állapodtak meg, és ezzel jelentős turnét bonyolítottak le az elcsatolt területeken.

Vidnyánszky több produkciót is rendezett Hobóval, mint például a Farkashajsza, a Ballada a két sebzett hattyúról, és a Circus Hungaricus. A 2003-as Vadászat változatát továbbgondolta, és 2008-ban a Bolondvadászat című lemez és színházi előadás került bemutatásra, amelyet Vidnyánszky debreceni társulata adott elő. Ebben az előadásban már nem szerepelt a Hobo Blues Band, és a dalok cenzúrázatlanul hangzottak el.

Vidnyánszky Attila a Vadászatot és Földes Lászlót is magával vitte a Nemzeti Színházba, ahol a művet legutóbb 2021-ben mutatták be. A Vadászat negyvenéves premierjének tiszteletére az eredeti mesterszalagokat felújították, és lemezen is kiadták.

A miskolci kulturális élet egy másik jelentős alakja, Brády Zoltán újságíró, a Kapu című független kulturális és közéleti folyóirat alapító-főszerkesztője 83 éves korában elhunyt. Brády 1940 júliusában született, és hatévesen, szüleivel együtt Erdélyből Miskolcra menekült. Az érettségi megszerzését követően 1958–1961 között vasutasként dolgozott a városban. Újságírói pályafutását az Egyetemi Lapok és a Népszabadság külső munkatársaként kezdte, majd a Magyar Rádiónál és a Magyar Televíziónál is dolgozott. Önálló könyvét, A boldogság gyilkosait 1983-ban a Legfelsőbb Bíróság bezúzásra ítélte. A pereskedéseket követően, 1988-ban indította el a Kapu című folyóiratot, amely 2019-ig nyomtatásban is megjelent, ezután csak interneten volt elérhető, 2020 óta viszont a weboldalon közzétett tartalmak sem érhetők el. Brády haláláról fia, Brády Péter számolt be a közösségi oldalán.