Kádáré volt, Orbáné lett, feltámad a legendás, kockás abroszos kifőzde

Nem szoktam bezárt éttermekről írni, de most kivételt teszek, mert a Kádár étkezde nemcsak egy étterem, hanem budapesti intézmény, amelynek újranyitása, feltámasztása mindannyiunk örömére szolgálhat.

A bécsi Európa Szálló teraszán ültünk, hetvenegyet írtunk, körülöttünk csak magyar szó hallatszott. Szombatonként ez volt a disszidensek gyülekezőhelye. Chris szerint a besúgók ideális célpontja volt, de akkoriban más dolgok foglalkoztattak minket. A Kádár-rendszertől már megszabadultunk, de a Kádár étkezde sóletjének és aranygaluskájának hiányát nehezen viseltük el.

Kádár, Orbán, közte Garami

A Kádár étkezde története során több tulajdonost is megélt. Először Garami, majd Orbán Sándor vette át, aki fiatalon Marlon Brando kiköpött mása volt. A Kádár étkezde a város kollektív tudatának meghatározó része volt, ahol még Marcello Mastroianni is megfordult a Miss Arozona forgatása alkalmával.

Smúz és sikk

A Kádár étkezde falai között a hírességek fényképei is helyet kaptak, jelezve, hogy a vendéglő mennyire központi hely volt a város életében. Az étterem hírnevét a libavagdal, káposztás kocka, főtt marha sóskával és más ínyencségek alapozták meg. A sólet füstölt marhaszeggyel különösen népszerű volt, és a budaiak is átszoktak ide járni, annak ellenére, hogy a körülmények nem voltak a legkényelmesebbek.

Katika, Zsuzsika

Zsuzsika és Katika, a változatos színekben megtestesülő női karakterek, nélkülözhetetlen részei voltak az étkezde életének. Ők képviselték a szolgálatban mosolyogva feloldódó, integritásukat soha fel nem adó női entitást.

Az étkezde étlapja évtizedek óta változatlan minőségben kínálta a hagyományos fogásokat, mint a borjú frikandó, a húsleves maceszgombóccal, vagy a főtt marha tafelspitz. A sólet, amely a szombatokon a legautentikusabb fogás volt, lassú tűzön készült, majd sütőben érlelődött.

A Kádár étkezde újranyitása, ha megtörténik, ismét lehetőséget ad arra, hogy a látogatók hazatérjenek, és élvezhessék a krumplis tésztát, a rakott káposzta égett szélét, és a többi hagyományos fogást.

Pierre gasztroesztéta írása alapján, az Index Könyvek gondozásában megjelent "Pierre kóstolgat – és hiszed vagy sem, elégedett" című könyvből.