Ghost: Rite Here Rite Now koncertfilm élménybeszámoló

A Ghost zenekar Rite Here Rite Now című koncertfilmje óriási érdeklődés mellett került a hazai mozikba, és a rövid vetítési idő ellenére is nagy sikert aratott. A film a 2022-es Impera lemezhez kapcsolódó turné utolsó két koncertjén készült felvételekből áll, kiegészítve további jelenetekkel.

A koncertfilm vetítése során a nézők egy olyan élmény részesei lehettek, amelyben a bulizó tömeg és a zenekar közötti interakciók kiemelt szerepet kaptak, hiszen a közönség nem használhatott sem telefont, sem kamerát. Ezáltal a koncertfilm egyedülálló atmoszférát teremtett, amelyben a zenekar és a rajongók közötti kapcsolatot hangsúlyozták. A film technikai megvalósítása is kiemelkedő, a rögzítés és a keverés minősége mellett a billentyűs hangzások időnkénti kiugrása is említést érdemel, bár ez csak néhányszor fordult elő.

A Rite Here Rite Now nem csupán egy koncertfilm, hanem a Ghost zenekar történetét is tovább bővítő alkotás. A film vizuális megjelenítése lenyűgöző, a színpadi felvételek és a fényhasználatok látványosak, és a történetmesélő jelenetek a régi filmek expozícióit idézik. A film elején egy interaktív játék is helyet kapott, ahol a nézőket arra kérték, hogy telefonjukkal rögzítsenek és osszanak meg tartalmakat az interneten.

A Rite Here Rite Now története szorosan kapcsolódik a zenekar saját websorozatához, amely a banda történetét dolgozza fel. A film a jelenlegi Papa Emeritus IV karakterének történetét meséli el, aki nem hajlandó visszavonulni, de végül elfogadja sorsát. A film bemutatja a közönségnek a frissen „felszentelt” Frater Imperatort is.

A film megjelenését követően a zenekar egy régi-új dalt is megosztott, amely a The Future Is A Foreign Land címet viseli, és előrevetíti a banda életében bekövetkező változásokat. A dal a film által beharangozott új korszakot is jelzi, amelyet a koncerteken szereplő szaxofonos figura is szimbolizál.

Összességében a Rite Here Rite Now mint a Ghost zenekar fantáziavilágát bővítő alkotás, tökéletesen illeszkedik az eddigi történetek sorába, és izgalmas, új távlatokat nyit. Filmtechnikai szempontból néhány apró hiba érződik, de ezek nem rontják az összhatást. A film önironikus humorával nem veszi magát túl komolyan, ami külön pozitívum, és így a célját teljesen betöltve remek élményt nyújt a nézőknek.

8,5/10