A magyarok kedvence a FixMÁP: Növekvő érdeklődés a lakossági állampapírok iránt

Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján a magyar lakosság egyre nagyobb érdeklődést mutat a lakossági állampapírok iránt, különösen a Fix Magyar Állampapír iránt, amely a legutóbbi heti értékesítési adatok szerint a legnépszerűbb befektetési forma.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb értékesítési adatai szerint a lakossági állampapírok iránti kereslet emelkedő tendenciát mutat. A múlt héten a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) volt a legkelendőbb, amiből 18,3 milliárd forint értékben értékesítettek, ami két hónapja a legmagasabb összeg. A FixMÁP után a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) következik 13,3 milliárd forintos értékesítéssel, míg a harmadik helyen az újragondolt MÁP Plusz áll közel 11 milliárd forintos értékesítéssel.

A lakossági befektetők összesen 52,3 milliárd forint értékben vásároltak állampapírokat, ami jelentős növekedést jelent az előző hetek gyengébb számaihoz képest. Május eleje óta nem volt ilyen magas a heti értékesítési adat. Az Egyéves Magyar Állampapír értékesítésének lezárása után az új MÁP Plusz vette át a helyét az értékesítési statisztikákban.

A prémium állampapírok iránti kereslet is növekedett, bár az értékesítési számok továbbra is 4 milliárd forint alatt maradtak. Az infláció csökkenésével a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatai kevésbé vonzóak, ami magyarázatot adhat a kereslet hiányára.

Május végére a forintos lakossági állampapírokban több mint 11 ezermilliárd forintnyi megtakarítás gyűlt össze. Ebből a legnagyobb részt, 7141 milliárd forintot, a Prémium Magyar Állampapírban tartották a befektetők, míg a bónusz állampapírok 995 milliárd forintot, az már nem értékesített Egyéves Magyar Állampapír pedig 792 milliárd forintot képviselnek.

: Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai.