A Dengue-láz tünetei Magyarországon

Magyarországon egyre több esetben diagnosztizálják a Dengue-lázat, amelyet a már hazánkban is megjelenő tigrisszúnyogok terjesztenek. Az Európa-szerte terjedő betegség tünetei egy átlagos vírusfertőzésre emlékeztetnek, de súlyosbodás esetén orvosi beavatkozásra lehet szükség.

A Dívány cikke szerint a trópusi betegség egyre gyakoribb Magyarországon, és a tigrisszúnyogok megjelenése miatt hamarosan itthon is előfordulhatnak fertőzések. Péterfi Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának infektológusa a 24.hu-nak nyilatkozva kiemelte, hogy különösen veszélyes, ha valaki a betegség elkapása után újrafertőződik a vírus egy másik típusával.

A Dengue-láz tünetei 4-10 nap múlva jelentkeznek a csípés után, és jellemzően influenzaszerű panaszok, láz, arcpír, fejfájás, szem mögötti fájdalom, izom- és ízületi panaszok, hányinger és hányás, valamint duzzadt nyirokcsomók formájában mutatkoznak. A fertőzés második hetében vörös kiütések, tenyéren és talpon viszketés, hámlás is jelentkezhet.

Az esetek körülbelül 5 százalékában a betegség súlyosabbra fordulhat, életveszélyes tünetekkel, mint például erős gyomorfájdalom, szapora légzés, orr- és fogínyvérzés, ismétlődő rosszullétek, rendkívüli fáradtság, nyugtalanság, véres hányás és véres széklet. Ezek a súlyos tünetek általában a betegség kezdeti hullámának végeztével, egy-két nappal később jelentkeznek.