Tragikus veszteség érte az operett világát

Szinte felfoghatatlan tragédia rázta meg az operett rajongóit, amikor a hír elterjedt, hogy Vadász Zsolt, a kedvelt énekes és színész, egy gyorsan lefolyó betegség következtében életét vesztette.

A Budapesti Operettszínház közössége és a színházi világ gyászolja Vadász Zsoltot, aki egy húsevő baktérium okozta fertőzés áldozata lett. A betegség rendkívül gyors lefolyású volt, és csupán néhány nap alatt végzett az operettes sztárral.

A tragédia után Vadász Zsolt özvegye, Lukács Anita teljesen összeomlott. A család és a barátok körében nagy az együttérzés, és folyamatosan vigyáznak rá, hogy segítsék őt ebben a rendkívül nehéz időszakban. Lukács Anita, aki szintén az Operettszínház művésze, Vadász Zsoltot a színpadon kérte meg a kezét, és az esküvőjüket is az Operettszínházban tartották.

A Blikk információi szerint a színész két hete, az otthonában lett rosszul, mentővel szállították kórházba, ahol hamar kiderült, hogy egy húsevő baktérium okozta fertőzés támadta meg a szervezetét. Az orvosok minden tőlük telhetőt megtettek, de Vadász Zsolt állapota napról napra romlott, lélegeztetőgépre került, végül leálltak a szervei.

A színészt gyászolja 95 éves nagymamája, édesanyja és felesége, Lukács Anita. Számos kollégája és barátja is megrendülten búcsúzik tőle. Bordás Barbara színésznő a közösségi médiában így emlékezett meg róla: „Te voltál az egyik legcsodálatosabb kollégám, partnerem… Minden pillanat, amit a színpadon együtt tölthettünk, csoda volt.” László Boldizsár operaénekes méltatta Vadász Zsoltot: „Állandóan láttam, éreztem, hogy ott vagy azon a szűk, keveseknek átjárható mezsgyén, ahol a műfajok keverednek, találkoznak, és nem kegyelmeznek, ha alkalmatlan vagy rá. Nos, Te ezen nemcsak átjártál, de elegánsan kikacsintottál is, mert természetes közeged volt. Mert született tenor voltál.” Az Operett primadonnája, Fisch Mónika úgy fogalmazott: „Óriási, betölthetetlen, tátongó űr keletkezett a szívünkben és a szakmában egyaránt.”

A húsevő baktériumnak nevezett Streptococcus pyogenes akár 48 órán belül halált okozhat, noha az esetek legnagyobb részében a beteg csak egy torokgyulladást érez a fertőzésből. Súlyos esetekben azonban végtagnekrózist és többszervi elégtelenséget is generálhat; ilyenkor a baktérium gyors szaporodásnak indulhat, és egy olyan enzimet termel, amely elpusztítja a kötőszöveteket, lágyrészeket, zsírszöveteket, gyorsan szétterjedhet a szervezetben, végül vérmérgezés alakulhat ki, ekkor pedig már nagyon alacsony a betegek túlélési esélye. A fertőzés állatokra nem veszélyes, a Streptococcusnak ez a fajtája kifejezetten emberekre specializálódott, és világszerte akár évi több százezer halálesetet is okozhat.

Vadász Zsolt 2001 óta volt a Budapesti Operettszínház művésze, ahol operett- és musicalszerepeket egyaránt vállalt, leggyakrabban bonivánként találkozhatott vele a közönség. Első szerepe a Budapesti Operettszínházban Tassilo gróf volt a Kálmán Imre Marica grófnőjében. 2008-ban megkapta az Évad Operettszínésze kitüntetést. Ismertebb szerepei voltak Edwin a Csárdáskirálynőből, Szu Csong herceg A mosoly országából, valamint Baracs Iván a Mágnás Miskából. Az Operettszínház vasárnap este nyilvános virrasztást tartott az elhunyt kollégájukért a nagyteremben.