A Balatonról festett riasztó kép

Megfizethetetlen lakások, kevés munkalehetőség, bevándorló gazdag idősek, elvándorló fiatalok – a Balaton régiója demográfiai katasztrófa felé halad. A parti települések nyári népességrobbanását már az infrastruktúra sem bírja el. Van már kormány által jóváhagyott program a krízis kezelésére, de a projekt még mindig gazdátlan – írja a hvg.hu.

Navracsics Tibor, a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, egy márciusi siófoki konferencián festett riasztó képet a Balaton-régióról. Beszélt az országos átlagot jóval meghaladó elöregedésről, amit elsősorban a jómódú, idős emberek beáramlása okoz. A budapesti idősek letelepedése miatt a helyi fiatalok nem tudnak lakást vásárolni, így elhagyják a régiót. A magas ingatlanárak miatt pedig a helyiek hajlamosak eladni örökölt ingatlanjaikat, amelyeket a vásárlók csak üdülőként használnak majd.

A miniszter szerint a térség képzettségi mutatói nem jók, a diplomások aránya alacsony, a foglalkoztatási ráta pedig szintén. A Balaton Fejlesztési Tanács társelnökeként jól ismeri a problémákat, amelyeket a kormányzat fejlesztési forrásokkal próbált kezelni, de ezek új kihívásokat is teremtettek.

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzetében (BKÜ) 180 település található, és a régió 273 ezer állandó lakosa 1,6-szor elöregedettebb az országos átlagnál. A fiatalok elvándorlása és az idősek beköltözése miatt a 100 fiatalkorúra jutó időskorúak száma 197 főre nőtt. A munkaképes korú lakosság száma 2014 és 2024 között 26 ezer fővel csökkent, miközben a teljes lakosságszám nő.

A balatoni régióban 2014 és 2020 között az egy főre jutó uniós források az országos átlag 1,7-szeresét tették ki. Az ingatlanok ára 2013 és 2022 között 237 százalékkal emelkedett, ami még a Covid idején is folytatódott. A parti települések polgármesterei szerint a nyári csúcsidőszakban elégtelen a víz-, az elektromos hálózat és a szennyvíztisztító kapacitása, ami környezeti problémákat is okoz. Az infrastruktúra hosszú távú működtetése jelenleg nem megoldott.