Gyermekkerékpár-ülések tesztje: Az olcsóbb ülések is megállják a helyüket

Az ADAC által végzett teszten 16 gyermekkerékpár-ülés került vizsgálat alá, melyek közül kilenc "jó" minősítést kapott. Az olcsóbb termékek is jól szerepeltek, de a fejlesztésre még van lehetőség.

Amikor gyermekét kerékpárra szeretné ültetni, fontos a megfelelő gyerekülés kiválasztása. Az ADAC különböző típusú üléseket tesztelt, beleértve az üléscsőre és csomagtartóra szerelhető változatokat is, figyelembe véve többek között a felszerelés, kezelés, kényelem, biztonság, kivitelezés, valamint egészségügyi és környezetvédelmi szempontokat.

A gyermek méretének megfelelő ülés kiválasztása mellett fontos szempont a fel- és leszerelés egyszerűsége, valamint az ülés pozíciója is. Ezenkívül döntő lehet, hogy egy strapabíró, fixen felszerelt ülést választunk, vagy egy könnyen kezelhető, összecsukható változatot részesítünk előnyben. A biztonság kiemelten fontos, egy jó gyermekülés a fejtől a lábujjakig védelmet nyújt a gyermeknek.

Az OK Baby gyermekülése kiemelkedett a teszten, különösen a csomagtartóra szerelhető változatok között, melyek könnyű felszerelhetőségükkel és a gyermek számára nyújtott kényelemmel tűntek ki. Az ülés ára körülbelül 70 euró, ami elfogadható, és több előnnyel is rendelkezik, mint például a hátradönthetőség és a fényvisszaverő csíkok.

A legolcsóbb modell a Bellelli "Mr Fox" volt, amely szintén jól szerepelt, különösen a súlypont könnyű állíthatósága miatt. A Thule és a Hamax ülései azonban az övrendszer tesztelésén buktak meg, mivel az övek túlságosan nyúló anyagból készültek, ami veszélyeztetheti a gyermek biztonságát.

Végül, de nem utolsósorban, a gyermekülés használatakor is kötelező a bukósisak viselése. Nem minden gyártó tervez megfelelő helyet a sisak számára az ülés fejtámla környékén, ami különösen fontos lehet, ha a gyermek elalszik. Az OK Baby és a Bellelli ülések jobban védenek a fej és váll területén, így a gyermek biztonságban érezheti magát a kerékpáros kalandok során is.