Nyugdíjelőleg: Új szabályok és módosítási lehetőség 2024-től

Sok nyugdíjigénylő számára az eljárás során először nyugdíjelőleget állapítanak meg, amelynek összege 2024-től módosíthatóvá válik a hosszabb ügyintézési időt igénylő esetekben.

Az adó.hu információi szerint minden év elején, a január 1-je és az év márciusában közzétett valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén előleg megállapítása történik, amíg a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámokat közzé nem teszik.

Molnárné Balogh Márta tb-szakértő szerint az előleg megállapítására azért is lehet szükség, mert a nyugdíjigény elbírálása gyakran bonyolult folyamat, amely során a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik. Nehézséget jelenthet például egy régebbi időszakra vonatkozó munkabér beszerzése, ha az akkori munkáltató már megszűnt.

A nyugdíjtörvény értelmében, ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, de az összeget 30 napon belül nem lehet megállapítani, előleget kell folyósítani. A nyugdíjelőleget 2024. januártól kezdődően már nem határozattal, hanem végzéssel állapítják meg, ami az eljárás jogi természetét érinti, de a nyugdíj előleg szerepét és rendeltetését nem befolyásolja.

  1. január 1-jétől a nyugdíjtörvény egy új bekezdése lép életbe, amely lehetővé teszi a nyugdíjigénylők számára, hogy négy hónapon belül, ha az igényüket még nem bírálták el, kérhessék az előleg összegének módosítását az időközben beszerzett adatok alapján.

Ez a módosítás többnyire a magasabb összegű nyugdíj előleg megállapítására irányul, de ritkább esetben csökkentés is előfordulhat. A nyugdíj végleges összegének megállapításakor a folyósított előleg összegét be kell számítani, így az előleg módosítása a későbbi különbözet nagyságrendjét javíthatja. Amint minden szükséges adat rendelkezésre áll, haladéktalanul kiadják a nyugdíj összegének végleges kiszámításáról szóló határozatot.

A nyugdíjkorhatár betöltését három évvel megelőzően kezdődő adategyeztetési eljárás során a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részletes kimutatást küld az általa nyilvántartott adatokról, amelyek között szerepelnek a biztosításban töltött időszakok, egyéb szolgálati idők, valamint a foglalkoztatók adatai és a nyugdíjjárulék-köteles keresetek, jövedelmek. Az egyeztetés során az érintett személy észrevételt tehet az esetleg hiányzó adatokra, és benyújthatja a szükséges dokumentumokat.

Az adategyeztetési eljárás határozat kibocsátásával zárul, de a személyek évente egy alkalommal kérelmezhetik az adategyeztetési eljárás lefolytatását, vagy hatósági bizonyítvány kiadását kérhetik a megszerzett szolgálati időről és egyéb adataikról. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv által vezetett nyilvántartásba történő betekintés is lehetőség a szolgálati idő megismerésére, és a nyilvántartott adatokról kivonatot is kérhetnek, melynek kiállítása illeték- és költségmentes.