A világ legöregebb borának lelete

Dél-Spanyolországban egy 2000 éves római sírurnában találtak egy értékes leletet, amelyet a kutatók a valaha talált legöregebb borleletnek tartanak. A Sevilla közelében felfedezett római nekropolisz az 1. századból származik, és egy családi mauzóleum maradványainak tűnik.

A régészek a helyszínen hat urnát találtak, amelyek hamvasztott maradványokat rejtettek, és több fülkében különféle tárgyak is előkerültek, mint például gyöngyök, borostyán, tartósított parfüm és üvegtál. Azonban egy ólomurna különleges volt, mivel egy üvegedényt rejtett, amely elhamvasztott csontok, egy Janus isten képét viselő aranygyűrű mellett, körülbelül öt liter vöröses folyadékot tartalmazott.

A Journal of Archaeological Science: Reports című folyóiratban megjelent beszámoló szerint a folyadék kémiai elemzése megerősítette, hogy bor, így ez a lelet a valaha felfedezett legöregebb bor lehet.

A bor jelenléte a kamrában összhangban áll a római temetkezési szokásokkal, amelyek részeként az urnát borral töltötték meg a temetési szertartás során, hogy segítsék az elhunytat a túlvilágra való átmenetben.

Dr. José Rafael Ruiz Arrebola, a Cordobai Egyetem munkatársa, aki a kémiai elemzést végezte, a The Guardiannek nyilatkozva elmondta, hogy bár a tesztek azt mutatták, hogy a folyadék nem feltétlenül mérgező, mégsem kóstolták meg, mivel 2000 évet töltött el emberi maradványokkal érintkezve.

Korábban a kutatók azt hitték, hogy a legöregebb bor egy 1867-ben Németországban, Speyer városában talált ital, amelyet a 4. századra datáltak.