Búcsúzók és érkezők: vérfrissítés előtt áll a magyar politika

A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választások jelentős személyi változásokat hoznak a magyar politikai életbe. Több tapasztalt politikus távozik Brüsszelből, miközben új arcok érkeznek az Európai Parlamentbe, és egy rutinos polgármester is búcsúzik.

A június 9-i választáson négy lista szerzett EP-mandátumot Magyarországról: a Fidesz-KDNP 11, a Tisza Párt 7, a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek 2, míg a Mi Hazánk 1 mandátumot nyert.

A Fidesz-KDNP soraiból több, évtizedes tapasztalattal rendelkező európai parlamenti képviselő is távozik. Közülük Hidvéghi Balázs országgyűlési képviselőként folytatja, míg Bocskor Andrea és Deli Andor a határon túli magyar közösségek érdekében tevékenykedik tovább. Járóka Lívia az egyetemi-akadémiai életben, Trócsányi László pedig a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként kíván dolgozni. Tóth Edina környezetvédelmi szakemberként, Kósa Ádám pedig a Siketek Nemzetközi Sportbizottságának elnökeként folytatja pályafutását.

Az ellenzéki oldalon Ujhelyi István, Ara-Kovács Attila és Rónai Sándor is távozik az EP-ből, míg Gyöngyösi Márton a Jobbik-Konzervatívok elnöki pozíciójáért indul újra. A Momentum EP-képviselői, Cseh Katalin és Donáth Anna is búcsúznak, utóbbi lemondott a párt elnöki tisztségéről is.

Új képviselők is érkeznek az Európai Parlamentbe, a Fidesz-KDNP listájáról Győrffy Balázs és Szekeres Pál, a vajdasági és kárpátaljai magyar közösségek részéről Vicsek Annamária és Ferenc Viktória nyertek mandátumot. A Tisza Párt hét új képviselőt delegál, köztük Magyar Pétert, Dávid Dórát és Tarr Zoltánt, valamint a Mi Hazánk Mozgalom is újoncot avat Borvendég Zsuzsanna személyében.

Hegyvidéken 2006 óta polgármesterként tevékenykedő Pokorni Zoltán, az első Orbán-kormány oktatási minisztere is búcsúzik a polgármesteri széktől. Őt a Fidesz–KDNP jelöltje, Fonti Krisztina követte, aki azonban vereséget szenvedett a választáson.

Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője, a választási kampány során még úgy nyilatkozott, hogy nem veszi fel az EP-mandátumát, mert a következő két évben a pártépítésre szeretne fókuszálni Magyarországon. Azonban a választások után, miután pártja hét képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, és találkozott Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjével és elnökével, megváltoztatta álláspontját. Követői között szavazásra bocsátotta a kérdést, és a válaszadók több mint háromnegyede támogatta, hogy felvegye az európai parlamenti mandátumát.

Magyar szerint az EP-képviselői munka és az itthoni pártépítés nem zárja ki egymást, és pártja akkor számíthat az Európai Néppártban komolyabb pozícióra, ha azt ő, a Tisza arca pályázza meg. A Tisza Párt EP-delegációját Tarr Zoltán fogja vezetni, így egy csomó adminisztratív és egyéb feladat lekerül Magyar válláról.

A KDNP, amely a Fidesz távozása után is az EPP-ben maradt, kilépett a frakcióból, miután Magyar Péter és a Tisza Párt képviselői csatlakoztak hozzá. A KDNP ezt azzal indokolta, hogy nem tudnak azonosulni az EPP „háborús doktrínájával” és Magyar Péter, illetve a Tisza Párt felvételével az EPP-frakcióba.