Orosz drónbázis és kiképzőközpont pusztulhatott el Ukrajna támadásában

Az ukrán hadsereg állítólagos támadása során egy orosz drónbázist és kiképzőközpontot semmisíthetett meg Krasznodar déli részén, a haditengerészet által közzétett műholdfelvételek tanúsága szerint.

A krasznodari határterületen péntek éjjel egy repülőtér közelében hatalmas robbanás történt. A Kreml még nem reagált az eseményre, de közölték, hogy több mint száz drónt hatástalanítottak a térségben, amelyeket állításuk szerint Ukrajna indított az ország déli részén lévő olajfinomítók és katonai célpontok ellen. A műholdfelvételek szerint a támadás helyszíne az Azovi-tenger partján helyezkedik el, Mariupollal szemben.

Az ukrán hadsereg szerint a támadásban több orosz katona vesztette életét, köztük kadétok és kiképzőik. A műveletet az ukrán hírszerzés is támogatta. A közzétett képeken két nagy raktárépület látható, amelyek közül az egyik teljesen megsemmisült, a másikban pedig jelentős károk keletkeztek.

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az ukránok által használt rakéták az amerikai ATACMS taktikai rakétarendszer nagyobb hatótávolságú változatai, amelyeket Joe Biden amerikai elnök utasítására adtak át Ukrajnának. A nyugati fegyverzetek oroszországi bevetése eddig tabunak számított a NATO-tagállamokban, egészen idén májusig.