Ídra szigetének fenyőerdőjét pusztította el egy jachtról indított tűzijáték

Tűzijáték okozta Ídra sziget egyetlen fenyőerdőjének pusztulását, amelyet a tűzoltók csak nagy nehézségek árán tudtak megfékezni, mivel a tengerparti erdőhöz nem vezet szárazföldi út.

A BBC szerint a görögországi Ídra szigetén történt eset során tizenhárom embert vettek őrizetbe, akiket azzal vádolnak, hogy egy jachtról indított tűzijáték okozta az erdőtüzet. A pénteki tűzvész Athéntól délre fekvő, népszerű turistacélpontnak számító szigeten pusztította el az egyetlen fenyőerdőt. A hatóságoknak a tengeren keresztül és helikopterek segítségével sikerült valamelyest megfékezniük a lángokat. A görög tűzoltóság szombati közleményében megerősítette, hogy mind a 13 őrizetbe vett személy görög állampolgár, akiknek vasárnap kell megjelenniük az ügyészségen.

A tűzoltóság szerint egy jachtról származó „kóbor láng” lehetett az oka a tragédiának. A helyi hatóságoknak végül szombaton sikerült a távoli Bisti térségében megfékezniük a pusztító erdőtüzet – írja a SkyNews. A gyanúsítottak először megpróbálták maguk eloltani a tüzet, majd kihívták a tűzoltókat és elmenekültek a helyszínről.

A tűz keletkezése különösen nagy felháborodást váltott ki az országban, ahol már így is több erdőtűzzel küzdenek a nagy hőség miatt. Ídra polgármestere, Giorgosz Koukoudakisz az ERT görög televíziónak nyilatkozva kifejezte felháborodását az eset kapcsán, és George Koukoudakis néven is említik. A polgármester megdöbbentőnek nevezte az esetet, és a felelősök szigorú megbüntetését ígérte.

Görögországban kedd óta fokozott riadókészültség van érvényben az erdőtüzek miatt, és a hatóságok nehéz nyárra számítanak. A szárazság, az erős szél és a magas hőmérséklet miatt továbbra is fennáll a tűzveszély. Egy 55 éves önkéntes tűzoltó a Peloponnészosz-félszigeten, a déli Ilia régióban keletkezett tűzvész megfékezése közben vesztette életét. A nyári erdőtüzek gyakoriak az országban, és a szélsőséges időjárási események, mint a kánikula, egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak, amit a tudósok az éghajlatváltozásnak tulajdonítanak. Az országban a gyújtogatók elleni harc is komoly kihívást jelent, hiszen tavaly augusztusban legalább 79 embert tartóztattak le a halálos erdőtüzek miatt. Az év elején Görögország szigorította a gyújtogatókra vonatkozó törvényeket, amelyek értelmében az elkövetők akár 20 év börtönbüntetést és 200 ezer eurós bírságot is kaphatnak. A meteorológiai szolgálat szerint az országban idén nyáron kivételesen korán kezdődött a forró, száraz, szeles időjárás, és máris több erdőtűz keletkezett: felcsaptak a lángok a többi között a Peloponnészosz-félszigeten, valamint Ándrosz és Szalamina szigetén is. A hőség már több halálos áldozatot követelt az idén.