Izraeli tömegtüntetések a kormány ellen

Izraelben szombaton este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők. Tel-Avivban az október 7-i Hamász terrortámadás óta a legnagyobb tüntetésen, melyen a szervezők becslése szerint százötvenezren voltak, beszédet mondott Juvál Diszkin, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat volt főnöke és David Grossman, Izrael legismertebb kortárs írója.

A Sin Betet 2005 és 2011 között vezető Diszkin Benjamin Netanjahut többször is Izrael történelme legrosszabb, bukott miniszterelnökének nevezte, és a választások lehető legkorábbi kiírását követelte. Diszkin szerint a kormány hasznavehetetlensége, a háború sikertelen irányítása, a teljes győzelem hazugsága, a felelősség teljes kijátszása, a stratégiai kapcsolataink tönkretétele az Egyesült Államokkal, és a Hamász fogságában sínylődő izraeliek elmulasztott kiszabadítása indokolja a változást.

David Grossman, Izrael legrangosabb Izrael-díjának, és számos nemzetközi elismerésnek birtokosa, az izraelieket arra szólította fel, hogy tüntetésekkel töltsék meg az utcákat és harcoljanak hazájukért. Grossman szerint Izrael sorsa egy hajszálon múlik, és a nemzethalál lehetősége miatt aggódik. A tüntetésen ezrek ünnepelték az egyik fogságba hurcolt túsz, Naama Levy huszadik születésnapját.

A nagygyűlés után néhány tüntető gumiabroncsokat égetve elzárta az utat, amit a rendőrség lovas egységei oszlattak fel, a tömegbe lovagolva és a demonstrálókat fellökve. A rendőrség szóvivője később elnézést kért, és három tiltakozót letartóztattak.

Az Al Jazeera szerint a városban több tízezren vonultak utcára izraeli zászlókat lengetve, és Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen kántálva. A tüntetők „állítsátok meg a háborút” és „crime miniszter” feliratú táblákkal vonultak, és a Demokrácia terén néhányan vörösre festve feküdtek a földön, tiltakozva az ország demokráciájának hanyatlása ellen.

A tüntetők között ott voltak a túszok hozzátartozói is, akik attól félnek, hogy a háború elnyújtása fenyegeti az ország és a fogvatartottak biztonságát. Becslések szerint mintegy 120 túszt tartanak még fogva Gázában. A Hamász október 7-én ejtett túszokat, amikor megtámadták Izrael déli részét, és megöltek mintegy 1200 embert. Az izraeli vezetés válaszul megtámadta a Gázai övezetet, és közölte, hogy addig harcol, amíg a Hamászt meg nem semmisíti. A gázai egészségügyi hatóságok szerint Izrael offenzívája több mint 37 ezer ember halálát okozta az övezetben.