Mekkai tragédia: Több mint ezren vesztették életüket a hajdzs során

Mekkában az idei éves muszlim zarándoklat, a hajdzs alatt több mint 1000 ember halt meg, amit a rendkívüli hőség és a hatalmas tömeg okozott nehézségek súlyosbítottak.

A hajdzs, amely minden muszlim számára életében legalább egyszer kötelező vallási kötelesség, idén különösen sok áldozatot követelt. Közel kétmillió hívő vett részt az eseményen, de sajnos nem mindenki térhetett haza élve. Az egyiptomi források szerint az ország állampolgárai közül 672-en vesztették életüket, és további 25 személy eltűntként van nyilvántartva. Az indonéz kormány adatai szerint a zarándoklat során 236 indonéziai halt meg, míg az indiai külügyi hivatal 98 indiai állampolgár halálhírét közölte. Halálesetekről számoltak be Tunéziából, Jordániából, Iránból és Szenegálból is.

A Reuters összesítése alapján az idei áldozatok számát legalább 1114 főre becsülik.

Az egyiptomi válságstáb szombati bejelentése szerint 16 turisztikai vállalatnak felfüggesztették az engedélyét, és az ügyészséghez fordultak, vádolva őket a halálesetekért való felelősséggel. A jelentésük szerint 31 haláleset krónikus betegség következtében történt azok között, akik hivatalosan regisztrált zarándokként vettek részt a zarándoklaton.