Római érmék felfedezése a Csatorna-szigeteken

Római kori érméket találtak a Csatorna-szigeteken, amelyek közül az egyiken egy fiatalon elhunyt császár, a másikon pedig egy gótok által meggyilkolt uralkodó képmása látható.

A Live Science beszámolója szerint a régészek a Csatorna-szigetek legészakibbikán, Alderney-n végeztek feltárást egy római kori építménynél. Jason Monaghan, a Dig Alderney jótékonysági szervezet titkára és az ásatáson résztvevő régész szerint a rómaiak jelenléte a szigeten a tengeri útvonalak ellenőrzésével magyarázható, amelyek a Földközi-tenger felől Franciaország felé vezettek. Az itteni erőd így jelentős szerepet játszhatott a kereskedelem felügyeletében.

Az ásatások 2008 óta zajlanak a szigeten, és a régészek 2017-ben bukkantak rá az első római kori épület maradványaira. Az egyik érmét, amely II. Valerianus császárt ábrázolja és 255-ben készült, egy egykori szemétdombon találták meg. A császár tinédzserként, gyanús körülmények között hunyt el.

A másik érme, amely Valens társcsászár képmását viseli és 364 és 367 közötti időszakból származik, az épület későbbi rétegeiből került elő. Valenst a gótok ölték meg a hadrianopolisi csatában, amely a mai Törökország területén zajlott le.

A római kori építménytől mintegy 27 méterre egy római erőd maradványai is megtalálhatók. Monaghan szerint a Valens-érme körüli időszakban épülhetett az erőd. A szigeten valószínűleg nem csak katonák, hanem családtagjaik vagy tisztviselők is élhettek, és a régészek szerint a környéken további korabeli romok is rejtőzhetnek.