Viharos időjárás várható, piros riasztás is kiadható

Az időjárási előrejelzések szerint Magyarországon viharos széllökések és heves zivatarok várhatóak, amelyek miatt akár a legmagasabb fokú, piros zivatarriasztás is érvénybe léphet. A nappali hőmérsékletek 26 és 31 fok között alakulhatnak.

A HUngaroMet vasárnapi előrejelzése alapján a nap folyamán gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk, különösen az ország középső részén, ahol záporok és zivatarok is előfordulhatnak. Ezeket elsősorban felhőszakadás kísérheti. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten megerősödhet, helyenként viharos széllökések is lehetnek.

Az ország délkeleti részén több hullámban viharos erejű széllel, intenzív csapadékkal és jégesővel kísért zivatarok várhatóak, amelyek délnyugatról északkelet felé haladva rendszerekbe szerveződhetnek. A jégeső mérete elérheti az 1-2 centimétert is, és néhol intenzívebb zivatarra is van esély, melyeket akár 90 km/h körüli széllökés is kísérhet.

A légköri feltételek miatt fennáll a heves, károkozó zivatarok kialakulásának veszélye is, amelyeket erős szélrohamok, nagy méretű jég és felhőszakadás kísérhet. Emiatt a piros zivatarriasztás kiadása is szóba jöhet.

A zivatarhajlam egyre több helyen csökken, de a Duna vonalának tágabb környezetében még késő délután és este is előfordulhatnak zivatarok. Ezekhez felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés is társulhat. Vasárnap éjfélig figyelmeztető előrejelzést adtak ki, és a déli, délkeleti országrészben késő estig, éjfélig, illetve délután nagyjából a Duna vonalában esélyes, hogy helyenként zivatar fordul elő.

Erős gomolyfelhő-képződésre is számolhatunk, azonban az órákon át tartó napsütés lesz jellemző a hétvége második felében. Reggelig, délelőttig a Dunától keletre várhatóak még záporok, zivatarok, amelyek fokozatosan lecsengenek.

A záporok, zivatarok napközben az ország középső harmadán alakulhatnak ki, melyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet. Maximálisan nappal 26 és 31 fok között alakul a hőmérséklet, késő este pedig 20-25 Celsius-fokot mutat majd a hőmérő.

A Borsonline vasárnapi időjárás-jelentése szerint azonban a hét elején nem várható jelentős időjárási változás. A hétfői nap folyamán sok napsütésre van kilátás gomolyfelhőkkel, és csak néhol fordulhat elő zápor, zivatar. A kedd és szerda napos, gomolyfelhős időt hozhat, mindkét nap elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar, a hőmérséklet pedig 26-33 fok között alakulhat.

A Borsonline cikkében megjegyzik, hogy a Hungaromet jelentése szerint 16 vármegyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, ami nem azonos a riasztással. A cikkben felhívják a figyelmet arra, hogy a riasztás és a figyelmeztetés közötti különbségek megértése fontos, hogy az olvasókat ne ijeszthessék meg indokolatlanul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a Duna vonalának környezetében is nőtt a zivatarok esélye. Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki heves zivatarok veszélye miatt a HungaroMet, és ezzel párhuzamosan felhőszakadások veszélye miatt is kiadtak elsőfokú, citromsárga riasztást. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint huszonöt-harminc milliméter eső eshet.

A felhőszakadás veszélye miatt a következő vármegyékre adtak ki riasztást:

  • Békés,
  • és Csongrád-Csanád.

Elsőfokú riasztás van érvényben a várható zivatarok miatt:

  • Pest,
  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Fejér,
  • Hajdú-Bihar,
  • Komárom-Esztergom,
  • Nógrád,
  • Somogy,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • és Tolna vármegyére.

A Hungaromet előrejelzése szerint a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet a nap folyamán.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras