Halottkereső játék Pedró számára

Németh Gábor főtörzsőrmester, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kutyavezető-kiképző járőrparancsnoka, mindennapjait két különleges társ, Diesel és Pedró kutyák társaságában tölti. Diesel, a belga juhász-német juhász keverék, gyakran kíséri gazdáját sportesemények biztosítására, míg a labrador Pedró a holttestek megtalálásában jeleskedik.

Gábor a Balatonnál nőtt fel és szakácsként kezdte pályafutását, majd polgárőrként és vízi rendőrként is dolgozott, mielőtt a rendőrségnél kutyákkal kezdett volna foglalkozni. A fekete labradorjával, Pedróval átélt izgalmakról mesélt a Vasárnapi Blikknek: a holttestkeresésnél fontos a keresett személy életvitelének, szokásainak és környezetének alapos feltérképezése, hogy a családok méltó módon elbúcsúzhassanak elhunyt szeretteiktől.

A munka során Gábor számos megrázó esettel találkozott, többek között egy több évvel korábbi gyilkosság helyszínén, ahol egy lerombolt ház emésztőgödrében találták meg egy meggyilkolt nő és pocakban lévő gyermeke földi maradványait. A holttestkereső kutyák a bomló testek szagát követve találják meg az elásott tetemeket, ehhez pedig sertések bomló részeivel edzik őket, mivel ezek szaga hasonlít leginkább az emberi szaghoz.

Pedró, aki már nyolc holttestet talált meg, játéknak tekinti a kutatást, hiszen a tréning során a holttest szagát társították a játékhoz. Csak azok a kutyák válhatnak holttestkeresővé, amelyek vonzódnak a célszaghoz, így Pedró kiválóan alkalmas erre a feladatra.