Özönvízszerű esőzések sújtották az északkeleti régiót

Vasárnap reggel az ország északkeleti részén valóságos özönvíz zúdult le, ahol a hidegfront okozta éjszakai viharok után helyenként 70 milliméternél is több csapadék hullott. A hidegfront, amely viharokat és jégesőt hozott, lassan távozik hazánkból délkeleti irányba.

Az Időkép szerint egyes területeken, mint például Hernádkércsen és Anarcson, 70, illetve 73 milliméter csapadék esett, ami közel egyhavi átlagnak felel meg, hiszen a júniusi országos átlag 72 milliméter. A viharokat nemcsak eső, hanem jégeső és viharos széllökések is kísérték, Tiszanagyfaluban például mandarin és tojás nagyságú jégdarabok hullottak az égből, míg Ibrányban dió nagyságú, Bujon és Szikszón pedig cseresznye méretű jég esett.

A hétvégi felhőszakadások következtében Mezőkövesdet villámárvíz öntötte el, a település utcáit a késő esti esőzések után teljesen elárasztotta a víz. Vasárnap reggelre a zivatarok már csak az ország keleti és délkeleti tájain fordultak elő, ahogy a hidegfront elhagyta a területet. A vasárnap hátralevő részére 26 és 31 fok közé jósolják a legmagasabb napi csúcsokat, viszont mellé akár a piros veszélyjelzést is kiadhatják az érkező zivatarok miatt.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras