Harkivban orosz bombatámadás követelt civil áldozatokat

Három civil életét vesztette és ötvenkettő megsebesült, köztük három gyermek, egy Harkivot ért orosz bombatámadásban. Az orosz erők csak júniusban több mint 2400 irányított bombát vetettek be ukrán célpontok ellen, mintegy 700-at Harkiv ellen.

Szombaton délután egy lakóházat ért orosz irányított bombatámadás Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban, aminek következtében három civil meghalt és 52-en megsebesültek. A sérültek közül négy állapota súlyos. A támadás során négy csapás érte a várost, amelynek következtében az ötemeletes lakóház három emelete összeomlott, az ablakok betörtek és az erkélyek leszakadtak. A földszinten található üzlet is megrongálódott, de a regionális kormányzó szerint a mentési munkálatok során úgy tűnik, hogy nincs több áldozat a romok alatt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon keresztül közölte, hogy az irányított bombák által jelentett orosz terrort meg kell és meg lehet állítani. Hangsúlyozta, hogy szükség van a nemzetközi partnerek határozott döntéseire, hogy megállíthassák az orosz terroristákat és az orosz légierőt.

Zelenszkij éjszakai videóbeszédében kiemelte, hogy az amerikai kongresszus által áprilisban jóváhagyott segélycsomag segítségével sikerült feltölteni Ukrajna fegyverkészleteit, ami csökkentette a pusztítást és a rakétatámadások gyakoriságát. Azonban most hasonló intézkedésekre van szükség az irányított bombák kivédésére is. Az elnök szerint a Harkiv elleni orosz rakétaterror jelentős csökkenése bizonyítja, hogy lehetséges teljes mértékben megvédeni a városokat és közösségeket az orosz bombáktól. Ukrajnának sürgősen szüksége van az ígért katonai segélycsomagokra, hogy a Joe Biden amerikai elnökkel kötött megállapodásokat meg lehessen valósítani.

Ebben a hónapban Ukrajna és az Egyesült Államok egy 10 évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá, amelynek célja Ukrajna Oroszországgal szembeni védelmének megerősítése és a NATO-tagsághoz való közeledés.

Oroszország egyre gyakrabban használ viszonylag olcsó irányított bombákat. Három hónappal ezelőtt elfoglalta Avdijivka kulcsfontosságú ipari városát, és a múlt hónapban támadást indított Harkivtól északra. Zelenszkij szerint a helyzet ott stabilizálódott. Harkiv, amely mintegy 30 kilométerre fekszik az orosz határtól és 1,3 millió lakosú, a közel 28 hónapja tartó háború alatt gyakran vált orosz támadások célpontjává. Moszkva tagadja, hogy szándékosan civileket támadna, de a háborúban eddig több ezer civil vesztette életét és sebesült meg.

A feszült helyzetben újabb aggodalomra ad okot, hogy Oroszország módosíthat a nukleáris doktrínáján. Ha Moszkva úgy érzi, hogy a fenyegetés nő, a világ legnagyobb atomhatalma csökkentheti a nukleáris fegyverek bevetésére előírt döntéshozatali időt – mondta a parlament védelmi bizottságának elnöke. Részleteket nem mondott, szerinte túl korai lenne a nukleáris doktrína konkrét változtatásairól beszélni. Oroszország 2020-as doktrínája szerint az atomfegyvereket egyrészt elrettentésként tartják, másrészt egy Oroszország ellen irányuló hagyományos támadás esetén is bevethetik, amennyiben a támadás Oroszország létét fenyegeti.

: Reuters : Reuters