Óriási, több ezer éves építmény maradványaira bukkantak Csehországban

Csehországban, egy autópálya építését megelőző feltáráson a Hradec Králové-i Egyetem régészei egy hatalmas, ősi építmény maradványaira leltek, amely a Heritage Daily szerint egy hosszú halomsír lehet.

A lelet egy 190 méter hosszúságú, elnyújtott trapéz alapú struktúra, amelyet a kutatók Európa leghosszabb ilyen típusú emlékművének tartanak. A régészek szerint a sír a kőrézkorra, azaz az újkőkor és a bronzkor közötti időszakra datálható, és valószínűleg a tölcséres szájú edények kultúrájához köthető, amely i. e. 3800 és 3350 között létezett. Ez a kultúra nem indoeurópai eredetű volt, és egyedi, tölcséres szájú edényeiről vált ismertté.

A halom eredetileg nagyjából 15 méter széles lehetett, és északkelet-délnyugati tájolású volt, de mára a mezőgazdasági tevékenység következtében elpusztult. A kutatók azonban a bejáratát oszlopgödrök és egy árok formájában azonosították.

A régészek a halomhoz kapcsolódóan 29 sírt is felfedeztek, melyek közül kettő a központi területen helyezkedik el, ahol a holttesteket a bal oldalukra fordítva, északi irányba nézve temették el. A csontok mellett több, áldozatként elhelyezett tárgyat is találtak, többek között kerámiatöredékeket, kőből készült nyílhegyeket és egy kőpengét.