Az év rozéja Olaszországból érkezik

Az idei év legjobb rozéjának az olasz Cannonau di Sardegna Doc Rosato Nudo 2023-at választották a 2024-es 50 Great Rose Wines of the World Competition versenyen, amelyet a Siddura, Szardínia vezető bormárkája készített.

Az olasz rozék világszerte elismertek minőségük és sokszínűségük miatt, amelyeket más termelő országok nem tudnak felmutatni. A World Observatory of Rosé Wines adatai alapján minden elfogyasztott borból egy üveg rozé, és Olaszország a világon az ötödik helyen áll a fogyasztás tekintetében. A 2024-es versenyen a világ számos rozétermelő országa képviseltette magát, Franciaországtól Portugáliáig, Spanyolországtól Olaszországig.

A versenyen az első helyen az olasz Cannonau di Sardegna Doc Rosato Nudo 2023 végzett, míg a második helyet szintén egy olasz rozé, a Santa Barbara Marche Igt Sensuade 2023 szerezte meg. A dobogó harmadik fokára a portugál Freixo Special Edition Rosé 2022 állhatott fel. A verseny során a minőség volt az elsődleges értékelési szempont, az ár nem játszott szerepet a döntésben.

A 2024-es 50 Great Rose Wines of the World Competition eredményei alapján megfigyelhető, hogy a száraz rozék piacán egy érdekes trend rajzolódik ki: a fogyasztók körében egyre népszerűbbek az öregebb, tölgyfahordóban vagy amforában érlelt, összetett ízvilágú rozék.