Mészáros Lőrinc a Fortenova csoport részvényeire pályázik

Mészáros Lőrinc érdeklődik a horvát Fortenova csoport iránt, amelynek jelentős mezőgazdasági, élelmiszeripari és kiskereskedelmi érdekeltségei vannak az exjugoszláv országokban. A cégcsoportnak többek között élelmiszer-kereskedő láncok, élelmiszeripari cégek, ásványvízcége és húsipari érdekeltségei tartoznak, és a Magyarországnál kisebb Horvátországban kiemelkedő gazdasági súllyal rendelkezik. A Fortenova az elmúlt évtizedben több nehézséggel is küzdött, ami miatt részei eladósorba kerültek, és több magyar üzletember, köztük Mészáros Lőrinc is érdeklődik a csoport iránt.

A Fortenova elődjét, az Agrokor csoportot Ivica Todorić alapította, aki Horvátország egyik leggazdagabb embere volt. A cégcsoport dinamikusan bővült, de 2016-ban csődközelbe került, melynek következtében orosz bankok, köztük a Sberbank és a VTB Bank váltak a tulajdonosokká. A cégcsoportot később átalakították, és létrejött a Fortenova, amely továbbra is jelentős adóssággal küzd. A cégcsoport mezőgazdasági ágához tartozó vállalkozásokat kívánja értékesíteni, amelyek mintegy 32 ezer hektár állami tulajdonú földön gazdálkodnak. A Fortenova több, nem kötelező erejű ajánlatot kapott, és a következő lépésként kiválasztott vevőket hívott meg az átvilágítási szakaszba. A cég a tisztességes ár mellett a mezőgazdasági termelés további fejlődését és a foglalkoztatás megőrzését is fontos szempontként kezeli.

A horvát sajtó szerint a magyar–horvát viszony terhelt, részben a Mol–INA-ügy miatt, részben pedig a magyar külpolitika miatt, amely gyakran a szerbek oldalára áll. A Fortenova csoport iránti magyar érdeklődést a horvát politika óvatosan kezeli, mivel a cégcsoport jelentős területeken gazdálkodik, amelyeket többnyire csak bérlik az államtól.

A márciusi horvát cikkek szerint a Fortenova érdekeltségeiért Mészáros Lőrinc mellett két horvát cégcsoport is versenyben van: a Podravka és egy konzorcium, amely az eszéki Žito és a viškoci Osatina Grupa részvételével jött létre. A Podravka támogatottnak tűnik, mivel az elnöke, Martina Dalić a horvát miniszterelnök barátja, míg a konzorcium a regionális politikai erők támogatására számíthat. A Mészáros-csoport állítólag magasabb ajánlatot tenne, mint a többi érdeklődő.

Mészáros Lőrinc horvátországi érdeklődése nem új keletű, korábban már megszerezte az NK Osijek focicsapatát, vásárolt almatermesztőt és szállodaérdekeltségeket is szerzett. A horvát sajtó a magyar érdeklődést gyakran nacionalista földszerzési törekvésként írja le, és a helyi érdeklődők valószínűleg lobbizni fognak a horvát politikusoknál a "magyar befektető" ellen.

A Fortenova többségi tulajdonosa, Pavao Vujnovac, Horvátország egyik leggazdagabb embere, aki a PPD regionális energiacéget is birtokolja. Vujnovac a Fortenovában 2023 decemberében került többségbe, és az energiaszektorban is jelentős szerepet játszik. A magyar–horvát kapcsolatok terén korábban voltak konfliktusok, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tavaly bírságot is kiszabott a PPD-re.