A geotermikus energia kiaknázásának lehetőségei és kihívásai Magyarországon

Bár Magyarország jelentős geotermikus potenciállal rendelkezik, a szakértők szerint az államnak aktívabb szerepet kell vállalnia a geotermikus energia kiaknázásának előmozdításában.

A Kárpát-medence földtani adottságai kiemelkedő lehetőséget biztosítanak a geotermikus energia hasznosítására. Tóth Máté energiajogász szerint a régióban gyorsabban emelkedik a felszín alatti hőmérséklet, mint máshol, és a földkéreg vastagsága is kedvező a geotermikus energia kiaknázásához. Magyarország jelenleg Európa élvonalában van a geotermikus hőenergia hasznosításában, de a szakértők szerint a kiaknázatlan potenciál még nagyságrendekkel nagyobb lehetne.

Simon Gábor, a DLA Piper energiaszakértője szerint a geotermikus energia kihasználása jelentősen hozzájárulhatna Magyarország energiamixének diverzifikálásához. Azonban a beruházások jelentős tőkeigénye és a jogszabályi környezet bizonytalanságai korlátozzák a geotermikus projektek fellendülését.

A technológiai fejlődés és az innovációk, mint például az izlandi és izraeli eredmények, elősegíthetik a geotermikus energia hatékonyabb hasznosítását. Tóth Máté kiemelte, hogy a villamosenergia-termelés terén szükség van a támogató jogi környezetre és a forrásoldali támogatásokra is.

Az állami szerepvállalás növelése elengedhetetlen a geotermikus iparág fejlődéséhez. A kormányzat már elindított egy országos geotermikus kutatási programot, és pályázati forrásokat, valamint hitelkonstrukciókat is bevezetett a geotermikus beruházások támogatására.

A Geotermikus Energia Bizottság felállítása egy lépés volt a helyes irányba, amely elősegítheti a szakmailag megalapozott projektek engedélyezését. Simon Gábor szerint a geotermikus beruházások ösztönzéséhez további állami támogatásokra és többletelőnyök biztosítására is szükség van, bár kérdéses, hogy a különböző nagy finanszírozási igényű projektek mellett mennyi forrás marad a geotermia szektor számára.