Gasztro Európa-bajnokság: a bajor csülökkel azért nehéz versenyezni – képek

Ha az ember külföldre látogat, szeret kipróbálni a helyi konyha különlegességeit, így tettünk mi is a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság alkalmával.

Szerkesztőségünk háromfős küldöttsége Münchenbe látogatott, ahol a helyi híres fogást, a sült csülköt kóstoltuk meg. A klasszikus bajor krumpligombóc ideális kiegészítője volt a húsnak és a barna szósznak, bár a köret picit elfinomkodott volt a főételhez képest. A sertésbőr roppanós volt, a hús ízletes, de talán egy picit túlkészült. A ház sörével kísért étkezésünk így alaposan eltelített minket a nyitómérkőzést megelőző estére.

München után Köln felé vettük az irányt, ahol a currywurstot kóstoltuk meg, hasábburgonyával kísérve. Az enyhén csípős húsételre elsőre jó értékelést adtunk, bár a nap fáradtsága után valószínűleg bármit szívesen elfogyasztottunk volna.

A kölni sült csülök már megosztottabb véleményeket váltott ki. A köretként szolgált burgonyapürével és savanyú káposztával jobban ki voltam békülve, a csülök omlóssága kárpótolt a kevésbé roppanós bőrért. A szósz keserűsége azonban túllépte az optimális mértéket, így marad élen a müncheni csülök.

Gelsenkirchenben ismét currywurst került az asztalra, a köret kevésbé volt ízletes, de a kolbász és a szósz világi volt, pont annyira erős, ami még csak fokozza az élményt. Így a kolbászversenyben gelsenkircheni győzelmet hirdettünk.

Stuttgartban a marha fartő részén található rump steaket kóstoltuk, amelyet a németek a sovány húsa és finom zsírszövete miatt kedvelnek. A legkisebb méretű szelet talán bátortalan választás volt a mennyiség tekintetében.

István a stuttgarti sült csülköt is megkóstolta, amely messze a legnagyobb adag volt, de a bőre már kevésbé volt roppanós, a hús közepe itt-ott sülhetett volna még. A szósz Stuttgartban volt a legjobb, de a fogás így is csak a képzeletbeli dobogó harmadik helyére került.

A német–magyar meccset megelőzően a hagymás rostélyos mellé a sültkrumpliból juthatott volna több is. A steakkultúra jelentőségét mutatja, hogy a rostélyos is leginkább egy medium rare steak volt, angol néven futott az étlapon.

Összefoglalva mindenhol jó ételeket és masszív adagokat kínáltak, talán a köret mennyiségével lehetett volna még jobbá tenni az élményt, a hússal azonban nem fukarkodtak. A bajor csülökkel ízélményre azért nehéz versenyezni a riválisoknak.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 3. forduló:

A csoport

  • június 23., 21.00, Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., 21.00, Stuttgart: Skócia–Magyarország

Az 1. fordulóban történt

Magyarország–Svájc 1–3 (0–2)

Németország–Skócia 5–1 (3–0)

A 2. fordulóban történt

Németország–Magyarország 2–0 (1–0)

Skócia–Svájc 1–1 (1–1)

A csoport állása:1. (és továbbjutott) Németország 6 pont (7–1), 2. Svájc 4 (4–2), 3. Skócia 1 (2–6), 4. Magyarország 0 (1–5).

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!