Két magyar turista életét vesztette a görögországi kánikulában

Huszonnégy óra leforgása alatt két magyar állampolgár is meghalt a Thesszalonikihez közeli Nei Poriban, ahol napok óta tartó hőség tombol. A görögországi forróság egyre több külföldi turista életét követeli, a jelenség okait tudósok is vizsgálják.

A tragikus események során először egy 59 éves magyar nő holttestére bukkantak a tengerben szerdán, majd csütörtökön egy középkorú magyar férfi lett rosszul a vízben, és sajnos őt sem sikerült megmenteni. Egy szemtanú beszámolója szerint a mentősök közel fél órán keresztül próbálták újraéleszteni a férfit a parton, de minden erőfeszítésük ellenére nem jártak sikerrel. A nyaralók végül, látva az újraélesztés hiábavalóságát, elhagyták a helyszínt.

A nő esetében a lánya nyilatkozott, megemlítve, hogy édesanyja tudott úszni és nem szenvedett szívbetegségben. A tragédiát egy gyermek fedezte fel, aki a vízben lebegő nőre lett figyelmes. A lánya közösségi oldalán szívszorító üzenetet is írt: „Gyere haza Anya, gyere már kérlek. Görögországba vágytál, ott is maradtál” – osztotta meg sorait, egy képet is csatolva édesanyjáról.

Az utóbbi időszakban több külföldi turista is életét vesztette a görögországi hőség következtében. Egyikük, Michael Mosley brit tévés orvos, kirándulás közben lett rosszul, és később már csak a holttestére találtak rá. A tudósok jelenleg is kutatják azokat a tényezőket, amelyek hozzájárulhattak a turisták halálához, és úgy vélik, hogy a szélsőséges hőségnek jelentős szerepe lehetett a tragédiákban. Christos Giannaros, görög környezetfizikus szerint az elhunyt emberek jellemzően olyan országokból érkeztek, amelyek hidegebb éghajlatúak, és valószínűleg nem akklimatizáltak, a testük nem tudott alkalmazkodni a rettentő forrósághoz.

A kánikula mellett az országot erdőtüzek is sújtják, amelyekről korábbi cikkünkben számoltunk be. A Nei Pori turistaparadicsom pokollá változott, miután a tartósan magas hőmérséklet miatt többen meghaltak a Szalonikihez közeli tengerparton. A trópusi forróság kivételével a halálesetek okáról még mindig nincs pontos információ. A turistáknak javasolják, hogy a hőségre való tekintettel legyen náluk víz, és kerüljék a tűző napsütést. A görög hatóságok arra panaszkodtak, hogy a nyaraló turisták nincsenek tisztában a hőséggel járó kockázattal, és több helyen is vizet osztanak, kérnek mindenkit, hogy kerülje az erős napsütést. Az Akropoliszt pedig a rekkenő hőség miatt ideiglenesen le is zárták.

Nei Poriban a strandolás a fő tevékenység, a széles, finom homokos tengerpart rendkívül csábító. Az idegenvezetők szerint a történtek ellenére nem csökkent a magyarok utazási kedve, nem hallottak olyanról, hogy a halálesetek miatt bárki lemondta volna a nyaralását. Flores Andrea idegenvezető szerint a legfontosabb a hidratálás és az árnyék, és egy tragikus baleset esetén a biztosító mellett a konzulátus intézkedik mindenről. Görögországban júniushoz képest különösen nagy a hőség, a napokban Athénban be kellett zárni az Akropoliszt, míg az ország középső és déli részein az iskolákat. A Vöröskereszt önkéntesei több ezer palack ingyen vizet osztottak már ki a napokban.