Karsai Dániel üzenete a magyar válogatottnak

Karsai Dániel alkotmányjogász, aki jelenleg gyógyíthatatlan betegséggel küzd, szombat este Facebook-oldalán keresztül üzent a magyar és skót válogatottaknak és szurkolóiknak.

Az aktív eutanázia hazai engedélyezéséért küzdő Karsai Dániel nem csak a társadalmi kérdésekben aktív, hanem a sporteseményeket is figyelemmel kíséri. A vasárnap esti skót-magyar mérkőzés előtt megható sorokban fejezte ki támogatását a magyar csapat iránt. Posztjában külön kiemelte, hogy a skót válogatott és szurkolói ne számítsanak jóra a közelgő találkozón. Karsai hangsúlyozta, hogy a stadionban nem fér meg két dudás, különösen, ha az egyik skót, a másik pedig magyar.

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel folytatta a közösségi oldalán poszt mortem című elmélkedés-sorozatát és ezúttal a magyar futball-válogatottnak is üzent. Mi az emberi élet? című írásában Karsai azt fejtegeti, vajon miben áll az emberi élet szentsége, és arra jut, hogy méltóság nélkül senkit nem kötelezhetnek életre, hiszen „a puszta szenvedésre redukálódott létezést már nem lehet emberi életnek hívni”.

Felvetését, miszerint „az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jog kiterjed az életvégi döntések meghozatalára”, nemrég elutasították az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), amikor Karsai Dániel úgynevezett „életvégi döntésre” vonatkozó kérelmét tárgyalták.

Az ontológiai kérdéseket is feszegető írásának végén az alkotmányjogász a mélyen tisztelt skót válogatott és még mélyebben tisztelt szurkolóik figyelmét is felhívta valamire. „Holnap semmi jóra ne számítsanak. Két dudás ugyanis nem fér meg egy stadionban. Főleg akkor nem, ha az egyik skót, a másik meg magyar. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – üzente Karsai Dániel a vasárnap esti sorsdöntő magyar-skót mérkőzésre utalva.