A Glastonbury fesztivál új fellépői: a K-pop és az indonéz metál

A Glastonbury fesztivál idei kiadásának egyik legnagyobb sztárja egy kevésbé ismert K-pop banda, a Seventeen lesz, mely több tízmillió albumot adott már el, de Európában még nem vált közismertté. A fesztivál színpadán debütál majd az első indonéz női metal banda, a Voice of Baceprot is, akik az Egyesült Királyságban lépnek fel először.

A Glastonbury fesztivál, mely a világ egyik legnagyobb zenei eseménye, idén egy kelet-ázsiai K-pop formációt, a Seventeen nevű együttest emeli ki a legnagyobb fellépők közé. A 13 tagú fiúbanda, mely 2022-ben több mint 10 millió albumot adott el, így Taylor Swift után a második legtöbbet eladott előadóvá vált. A Seventeen az első K-pop előadó lesz, aki a Glastonbury Piramis színpadán lép fel, és ezzel történelmet ír.

A Seventeen tagjai, akik saját dalokat írnak és készítenek, különböznek a többi K-pop zenekartól, mivel nem dolgoznak együtt nyugati előadókkal. A zenekar vezetője, Csoi Seungcseol, művésznéven S Coups, elmondta, hogy nagy felelősséget éreznek, és mindent megtesznek a felkészülés érdekében, hogy lenyűgözzék a közönséget.

A Seventeen a fesztiválon péntek délután lép fel, ami eltér az általuk megszokott késő esti szettjeiktől, de S Coups szerint a napszak nem számít, sőt, előnyös is lehet a délutáni fellépés, mivel így a közönség jobban látja őket. A zenekar legnagyobb slágerei közé tartozik a Lemonade, a Shining Diamond és a Very Nice.

A Seventeen tagjait a dél-koreai Pledis szórakoztatóipari cég válogatta ki és képezte ki egy hosszú és fárasztó folyamat során. Jeon Won-woo, a zenekar egyik rappere, aki az első újoncok között volt 2013-ban, elmondta, hogy a kiképzés akár négy-öt évig is eltarthatott. A zenekar egyik tagja, Woozi, azaz Lee Dzsi-hoon, a zenekar legtöbb dalának társszerzője és producere, aki a többi tagot is inspirálta a saját zenék írására és készítésére.

A Seventeen mellett a Glastonbury-n debütál az indonéz Voice of Baceprot is, amely az első indonéziai banda lesz a fesztivál színpadán. A zenekar tagjai, Widi Rahmawati, Firda Marsya Kurnia és Euis Siti Aisyah, egy iszlám iskolában találkoztak, és 2014-ben alakították meg a bandát. A Voice of Baceprot célja, hogy megkérdőjelezze a muszlim nőkkel és a muszlimokkal kapcsolatos sztereotípiákat, és a zenekar a női szerepvállalásról és a környezetvédelemről is énekel. A metal iránti szeretetük a System of a Down Toxicity című albumának meghallgatása után alakult ki bennük.

: BBC