Izraeli katonák egy sebesült palesztint kötöztek a terepjárójuk motorháztetőjére

Vizsgálat indult az Izraeli Védelmi Erőknél egy videófelvétel kapcsán, melyen egy sebesült palesztin férfi látható, akit egy izraeli katonai jármű motorháztetőjére kötözve szállítottak. Az eset nem Gázában, hanem Ciszjordániai Dzsenin városában történt, és az izraeli hadsereg elismerte, hogy a történtek ellentétesek az előírásaikkal és nem felelnek meg az általuk képviselt értékeknek.

Az IDF szerint a sebesült férfi, akit a Reuters által hitelesített videón Mujahed Azmi néven azonosítottak, nem civil volt, hanem részt vett egy tűzharcban, amely Dzsenin közelében zajlott az izraeli katonák és egy palesztin csoport között. Azmi családja szerint kérték a katonákat, hogy vigyék kórházba, azonban a katonák a sérültet a jármű motorháztetőjére kötözték és elhajtottak, két mentőautó mellett is elhaladtak, de nem álltak meg.

Az izraeli hadsereg közleményében hangsúlyozta: „Az utasításokkal és a szokásos eljárási renddel szembemenve vették fel a katonák a gyanúsítottat, a motorháztetőre kötözve. A felvételen látható jelenet nem áll összhangban az IDF által képviselt értékekkel. Az incidenst kivizsgálják és súlyának megfelelően kezelik”. A sebesült férfit végül átadták a mentősöknek.

A Hamász október 7-én indított támadást Gázából izraeli településekre, amely során összesen csaknem 1200 embert öltek meg, köztük több mint 840 civilt, és körülbelül 250 izraeli túszt hurcoltak Gázába. A foglyok nagy része egy fogolycserével szabadult ki, néhányukat pedig izraeli katonák mentettek ki a Gázai övezet ellen indított hadjárat során. A Gázai háború kezdete óta Ciszjordániában is gyakoribbá váltak a tűzharcok, az elmúlt kilenc hónapban 480 ember halt meg ezen a területen, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is. A 2,3 milliós Gázában, ahol a lakosságot humanitárius katasztrófa sújtja, több mint 34 ezer áldozata van a konfliktusnak, az áldozatok nagy része gyerek és nő. Az erőszak Ciszjordániában a gázai háború kitörése óta egyre elterjedtebbé vált. Tíz izraeli, köztük a biztonsági erők hat tagja is meghalt Ciszjordániában. Izraelt háborús bűncselekmény elkövetésével vádolják egy ciszjordániai fiú megölése miatt.